Apple koupil německou firmu zabývající se virtuální realitou

Brýle pro virtuální realitu

Brýle pro virtuální realitu Zdroj: Profimedia

Tim Cook
Tim Cook
Současné modely iPhone. Zleva: iPhone 7, iPhone X a iPhone 7 Plus.
SensoMotoric Instrumets
5
Fotogalerie

Americká společnost Apple odkoupila německou firmu SensoMotoric Instruments, která vyvíjí technologii sledování pohybu očí pro využití při výrobě headsetů a brýlí pro rozšířenou a virtuální realitu. Akvizice navazuje na rostoucí zájem firmy Apple o rozšířenou realitu a může jí pomoci při budování softwaru budoucích iPhonů a iPadů i samostatných částí hardwaru. Vstupuje tak na pole, kde je doposud díky brýlím Hololens zatím nejvýraznějším zástupcem Microsoft.


Technologická korporace z amerického Sillicon Valley provedla akvizici německé firmy SensoMotoric Instruments, která se zabývá počítačovým viděním a vyvíjí technologii měření pohybu očí pro potřeby výroby headsetů a brýlí na virtuální a rozšířenou realitu.

Akvizice nebyla společností Apple oficiálně potvrzena, své obchody totiž nikdy nezveřejňuje, podle portálu Axios však operaci potvrdila svým obvyklým prohlášením, které v podobných situacích vždy používá. „Apple čas od času kupuje menší technologické firmy a my obvykle nehovoříme o našich důvodech ani plánech,“ řekl serveru zástupce firmy.

Video placeholde
SensoMotoric Instrumets • Živě.cz

Není tedy úplně jasné, jak Apple hodlá svůj nový úlovek využít, společnost se ale vývojem aplikací pro virtuální realitu v současné době aktivně zabývá.

Nedávno odhalila například novou platformu ARKit, která umožňuje vývojářům vytvářet nové aplikace s využitím kamery a senzorů iPhonu pro odhad hloubky a umístění virtuálních objektů do reálného světa. Společnost už také buduje nástroje pro rozšířenou realitu do další verze operačního systému svých iPhonů a iPadů iOS 11.

Výkonný ředitel firmy Apple Tim Cook již dříve britskému deníku The Independent sdělil, že virtuální realita je podle něj rostoucí a nesmírně působivá technologie.

„Považuji to za velký nápad, něco jako smartphone. Smartphone je pro každého. iPhone není otázkou konkrétní demografie, země nebo trhu, je pro každého. Myslím, že myšlenka virtuální reality je stejně tak velká, je obrovská. Vzrušuje mě pomyšlení na to, jak by to mohla být využita pro zlepšení mnoha životů. A pro zábavu,“ řekl deníku Cook.