BlackRock převezme za 12,5 miliardy dolarů majitele londýnského letiště Gatwick

Šéf společnosti BlackRock Larry Fink

Šéf společnosti BlackRock Larry Fink Zdroj: Reuters

Americká společnost BlackRock, která je největším světovým správcem investic, převezme v transakci za 12,5 miliardy dolarů (281,4 miliardy korun) firmu Global Infrastructure Partners (GIP). Stane se tak jedním z největších hráčů v oblasti alternativních aktiv a soukromých trhů, uvedla agentura Reuters. Firma také oznámila sedmiprocentní nárůst čistého zisku za čtvrté čtvrtletí, k čemuž přispělo oživení na trzích.

BlackRock uhradí kupní cenu částkou tři miliardy dolarů a k tomu přidá zhruba dvanáct milionů svých akcií. Společnost Global Infrastructure Partners byla založena v roce 2006 a podílí se na projektech za více než sto miliard dolarů. Do jejího portfolia patří mimo jiné londýnské letiště Gatwick, přístav Melbourne a projekty větrných elektráren na moři.

„S ohledem na to, že řada strukturálních změn mění podobu světové ekonomiky, je infrastruktura jednou z nejzajímavějších dlouhodobých investičních příležitostí,“ konstatoval generální ředitel společnosti BlackRock Larry Fink.

BlackRock za čtvrté čtvrtletí vykázal čistý zisk 1,45 miliardy dolarů. Zisk na akcii činil 9,66 dolaru, zatímco analytici očekávali částku 8,84 dolaru. Firma poslední loňské čtvrtletí uzavřela s aktivy ve správě v hodnotě 10,01 bilionu dolarů. V meziročním srovnání to znamená růst o šestnáct procent.

Akcie BlackRocku za letošní rok oslabily o necelá dvě procenta na 788,69 dolaru za kus.