Americká bitcoinová ETF mají zelenou, cena kryptoměny šla těsně pod 50 tisíc dolarů

Podle optimistů přivede ETF k bitcoinu nové investory.

Podle optimistů přivede ETF k bitcoinu nové investory. Zdroj: DALL-E

Bitcoin dorazil na Wall Street. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podle očekávání schválila vznik prvních burzovně obchodovaných fondů (ETF) investujících do nejrozšířenější kryptoměny. Zatímco po středečním schválení se její kurz sotva hnul, o den později tomu bylo jinak. Během čtvrtka, kdy už bylo možné do nového typu ETF investovat, vystoupal bitcoin ze 46 až na 49 tisíc dolarů. Později ale oslabil. 

Největší světový správce aktiv BlackRock spolu s dalšími deseti společnostmi dostal zelenou ke spuštění takzvaných spotových ETF. Tedy takových, které nakupují a drží bitcoiny. To podle kryptonadšenců přivede k zájmu o investice do bitcoinu nový kapitál.

Obchodování pomocí nového druhu fondů začalo ve Spojených státech už ve čtvrtek. Agentura Reuters označuje schválení bitcoinových ETF za zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn. „Vnímám to jako významný krok jak k popularizaci bitcoinu, tak i k jeho akceptování jakožto standardního investičního aktiva,“ uvedl Matěj Žák, šéf výrobce českých hardwarových kryptopeněženek Trezor.

Šéf SEC Gary Gensler ale upozorňuje, že kladné stanovisko jeho úřadu neznamená, že by Komise pro cenné papíry podporovala nebo schvalovala bitcoin jako takový. „Investoři by měli zůstat ostražití před množstvím rizik spojených s bitcoinem a produkty, jejichž hodnota je navázána na krypto,“ varuje Gensler.

„Má své opodstatnění myslet si, že tohle znamená největší posun na Wall Street za posledních třicet let,“ tvrdí Michael Saylor, spoluzakladatel softwarové společnosti MicroStrategy, která původně vyvíjela programy na měření efektivity firem.

Poslední roky ale vlivem bitcoinového nadšence Saylora staví svůj byznys na držení co největšího množství kryptoměny. MicroStrategy je největším korporátním držitelem bitcoinů na světě, vlastní necelých 200 tisíc digitálních mincí, kterých nikdy nebude v oběhu více než 21 milionů.

Nač si dát pozor při investicích do kryptoměn. Podívejte se na video:

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Akcie MicroStrategy proto poměrně věrně kopírují vývoj kurzu bitcoinu, a to je zároveň argument pro skeptické hlasy, které od schválení bitcoinového ETF žádný velký průlom neočekávají. Kdo chtěl investovat do bitcoinu takzvaně oklikou, tedy přes akciovou burzu, nemusel čekat na schválení bitcoinového ETF. Případně mohl investovat do jiných než amerických bitcoinových ETF, například kanadských.

„Bitcoinové burzovně obchodované fondy mimo USA nevzbudily zájem investorů. Proto se domníváme, že schválení bitcoinového ETF ve Spojených státech nebude znamenat pro trh s kryptoměnami zásadní průlom,“ citovala v létě agentura Bloomberg z analýzy banky JPMorgan. Skeptické hlasy zaznívají i v části bitcoinové komunity a mezi kryptopodnikateli.

„Bitcoinové ETF je vlastně jen kus papíru, který zcela postrádá základní parametry této nejznámější kryptoměny. Pokud chce někdo pochopit její pravý význam, měl by si raději koupit opravdový kus bitcoinu. Tedy takový, se kterým může nakládat a poslat si ho na svou peněženku,“ varoval již dříve zakladatel české kryptoburzy Coinmate Roman Valihrach.

Pro nováčky bez zkušeností s placením virtuální měnou by ale bitcoinové ETF mohlo mít i některé výhody. Nemuseli by například řešit technické detaily typu nastavení vlastní digitální peněženky pro dlouhodobou úschovu bitcoinu. Spoléhali by v tomto případě na správce fondu. To je ale v rozporu s principy bitcoinu. Kdo bezpečně drží bitcoiny ve své digitální peněžence, může o ně přijít jen a pouze vlastní vinou.

Proč se podle některých právníků bitcoinové ETF jen tak nedostane k českým klientům? Podrobnosti čtěte zde >>>

Řekli o bitcoinu. Jak na kryptoměnu reagoval svět byznysu

Kryptoměna bitcoin se dostala do oběhu 3. ledna 2009. Během patnácti let existence zaujala nejen vývojem svého kurzu, ale i tím, jaké reakce vzbudila mezi známými podnikateli, investory nebo politiky. Následuje chronologicky řazený výčet silných výroků o nejstarší virtuální měně.

2010

„Pokud tomu nevěříš nebo nerozumíš, nemám čas tě přesvědčovat, sorry.“ Reakce dodnes neznámého tvůrce bitcoinu Satoshiho Nakamota, když na diskuzním fóru popisoval technické parametry kryptoměny.

2011

„Od peněžního systému chceme, aby zprostředkovával transakce a aby díky tomu rostlo hospodářství jako celek. V případě bitcoinu se ale nic takového neděje. Na něm bohatnou ti, kteří ho mají dostatek a neutrácejí.“ Lauerát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman.

2014

„Držte se od bitcoinu dál. Je to v podstatě jen šálení smyslů.“ Šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett se o čtyři roky později zmínil o bitcoinu znovu kriticky. Vyjádřil přesvědčení, že virtuální měna špatně skončí, a přirovnal ji k jedu na krysy.

2015

Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.|archiv E15

„Vůbec netuším, co to je, a pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí. Ta měna nemá nějakou dobrou pověst." Andrej Babiš v roli ministra financí takto komentoval zprávu, že kryptoměnu bylo možné koupit i na pobočkách České pošty.

2017

„Bitcoin je ukazatelem toho, jak velká je ve světě poptávka po praní špinavých peněz.“ Larry Fink, šéf společnosti BlackRock, která je největším správcem aktiv na světě. V roce 2023 ale svůj názor změnil. Právě jeho firma se začala připravovat na spuštění prvního bitcoinového burzovně-obchodovaného fondu (ETF). Růst kurzu bitcoinu na podzim 2023 navíc glosoval slovy, že jde o přesun investorů za kvalitou, a tou kvalitou je podle Finka právě dominantní kryptoměna.

2018

„Bitcoin je příklad investice, na který sedí teorie většího hlupáka. Sama o sobě kryptoměna nic neprodukuje. Kdybych si teď mohl vsadit na její pokles, udělám to.“ Zakladatel Microsoftu Bill Gates, později, v roce 2022, na téma kryptoměn dodal, že kdo má méně peněz než Elon Musk, neměl by bitcoin vůbec kupovat.

2021

„V době, kdy na standardní měně máte úroky pod úrovní inflace, jenom blázen by se nedíval po alternativách. Konkrétně bitcoin je skoro stejný bullshit jako ty běžné peníze. Klíčové slovo je ,skoro’“. Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX, jehož firmy drží bitcoiny ve své rozvaze.

2023

 „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS. „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS.|e15 Michaela Szkanderová

„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.|E15 Michaela Szkanderová