Brazílie se dostala do hospodářské recese

Brazílie

Brazílie

Brazilská ekonomika se v první polovině letošního roku propadla do recese. Tamní statistický úřad oznámil, že hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,6 procenta. Údaj o vývoji HDP v prvním čtvrtletí navíc opravil na pokles o 0,2 procenta z původně ohlášeného nárůstu o 0,2 procenta.

Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Nepříznivé údaje o vývoji ekonomiky přicházejí pouhý měsíc před prezidentskými volbami. Brazilská vláda přitom doufala, že ekonomiku podpoří mistrovství světa ve fotbale, které se v zemi konalo v červnu a červenci.

Šampionát sice do země přilákal fotbalové fanoušky, část tradičních turistů ale naopak odradil. Brazilská velkoměsta navíc v době fotbalových zápasů vyhlašovala dny pracovního klidu, aby zabránila logistickým problémům, například příliš husté dopravě. „Zaměstnanci měli více volných dnů a mnoho tradičních turistů nedorazilo,“ uvedl dopisovatel BBC Wyre Davies.

Brazílie je největší ekonomikou v Latinské Americe, již déle než tři roky se však potýká se slabým hospodářským růstem. Propad HDP v letošním druhém čtvrtletí byl výraznější, než očekávali analytici. Ti podle agentury Reuters počítali v průměru s poklesem o 0,4 procenta.


Dnešní údaje jsou velkou ranou pro prezidentku Dilmu Rousseffovovou, která bude 5. října usilovat o znovuzvolení. Ekonomové tvrdí, že brazilská vláda se nyní příliš soustředí na podporu domácí poptávky a nedaří se jí přilákat investice. Podle Rousseffové stojí za hospodářským útlumem nepříznivý vývoj v zahraničí.

: