Británie zpomalila ekonomický růst na minimum za tři roky

Londýnské panorama

Londýnské panorama Zdroj: Joe D via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Britská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z tempa 2,1 procenta ve třetím čtvrtletí. Zaznamenala tak nejslabší výkon za téměř tři roky. Za celý rok pak růst hrubého domácího produktu (HDP) zvolnil na 2,2 procenta po vzestupu o 2,9 procenta v roce 2014. Plyne to z dnešních předběžných údajů britského statistického úřadu.

Údaje potvrzují, že období rychlého růstu britské ekonomiky skončilo. Británie v letech 2013 a 2014 vykazovala nejrychlejší expanzi v rámci skupiny vyspělých ekonomik G7. Útlum ale nyní zažívá celá globální ekonomika, což znamená, že Británie bude asi i nadále na předních příčkách tohoto žebříčku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden předpověděl, že Británie si v letech 2015 až 2017 udrží průměrné růstové tempo 2,2 procenta. To by mělo být mírně nad průměrem vyspělých ekonomik.

Gb GDP Growth Rate

V mezičtvrtletním srovnání HDP na konci loňského roku vzrostl o 0,5 procenta, mírně rychleji než ve třetím čtvrtletí. Údaje se vesměs shodovaly s odhady ekonomů, které oslovila agentura Reuters.

Mírné zrychlení mezičtvrtletního růstu podpořil zvýšený výkon v sektoru služeb. Průmyslová produkce, kterou podkopává slabá zahraniční poptávka a naopak silný kurz libry, naopak zaznamenala první pokles od konce roku 2012. Stavebnictví pokračovalo v poklesu, avšak mnohem pomalejším tempem.