Britská ekonomika zpomalila, zřejmě kvůli obavám z brexitu

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: ctk/AP

Tempo růstu britské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo na 0,4 procenta z 0,6 procenta v závěru loňského roku. Uvedl to tamní statistický úřad na základě předběžných údajů. Upozornil, že zatím nemá žádné důkazy ohledně toho, zda hospodářský růst brzdí nejistota před referendem o setrvání Británie v Evropské unii.

Průzkumy v podnikatelském sektoru nicméně podle agentury Reuters naznačují, že blížící se referendum má negativní dopad na podnikatelskou aktivitu i investice. Zpomalení hospodářského růstu v letošním prvním čtvrtletí bylo v souladu s očekáváním analytiků.

Předběžná zpráva o hrubém domácím produktu nezahrnuje dílčí ukazatele, jako jsou investice a zahraniční obchod, které by mohly signalizovat, zda nynější vývoj britské ekonomiky odráží nejistotu kolem referenda, nebo spíše zpomalování růstu světového hospodářství.

Gb GDP Growth Rate

Za růstem britského HDP v prvním čtvrtletí stál výhradně sektor služeb, který stoupl o 0,6 procenta. Průmysl naopak zaznamenal pokles o 0,4 procenta a produkce stavebního sektoru se snížila dokonce o 0,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Britská centrální banka již dříve upozornila, že interpretace údajů o vývoji ekonomiky bude s blížícím se referendem obtížná. Referendum, které se bude konat 23. června, slíbil uspořádat britský premiér David Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami, jež jeho konzervativci loni v květnu nakonec přesvědčivě vyhráli.