Buffettova Berkshire Hathaway hlásí rekordní výsledky. Přispěl Apple či Bank of America

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů.

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů. Zdroj: reuters

Konglomerát Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta vykázal loni rekordní zisk díky silným výsledkům mnoha jeho podniků a investic do akcií firem jako Apple. Provozní zisk vzrostl o 25 procent na 27,46 miliardy USD (602,7 miliardy Kč), a překonal tak předchozí rekord z roku 2018, uvedla společnost.

Čistý zisk se více než zdvojnásobil na 84,8 miliardy USD. Přispěl k tomu růst cen akcií největších akciových investic firmy Berkshire, kterými jsou Apple, Bank of America a American Express. Akcie každé z firem vzrostly o více než třetinu. Buffett považuje čistý zisk za zavádějící ukazatel výkonnosti, protože zahrnuje zisky a ztráty z vlastnictví akcií bez ohledu na to, co Berkshire kupuje nebo prodává.

Skupina také signalizovala obnovení důvěry ve vlastní akcie. V loňském roce koupila vlastní akcie za rekordních 27 miliard USD. Buffett dodal, že v letošním roce Berkshire odkoupila další akcie za 1,2 miliardy USD.

Buffett vyjádřil důvěru v desítky podniků provozovaných Berkshire, jako železniční společnosti BNSF a pojišťovna aut Geico. Berkshire již šest let neučinila žádnou velkou akvizici, a hotovost firmy tak nabobtnala na 146,7 miliardy USD.

Akcie Berkshire v loňském roce stouply o 30 procent, a překonaly tak 29procentní růst indexu Standard & Poor's 500, včetně dividend. Ukončily tak dva roky výrazného zaostávání za indexem. Také letos dosahují lepších výsledků než index.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá desítky dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem. Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy.

Video placeholde
Očima guvernéra: Inflace • Videohub