Bundesbanka je optimistická, ale zakázky pro německé firmy slábnou

Weidmann se svých dvaačtyřiceti letech stane nejmladším šéfem Bundesbanky

Weidmann se svých dvaačtyřiceti letech stane nejmladším šéfem Bundesbanky Zdroj: CTK/AP

Zprávy z Německa nevěstí pro české firmy nic dobrého. Průmyslové zakázky pro tamní firmy totiž v říjnu podle dat ministerstva hospodářství klesly o 2,2 procenta. Zaznamenaly nejvýraznější pokles za téměř rok.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Pro ně je zpráva o poklesu zakázek pro německé firmy velmi špatná. Údaje o poklesu průmyslových zakázek, které vydalo německé ministerstvo hospodářství však nekorespondují s vizí německé cetntrální banky. Ta zlepšila letošní odhad růstu ekonomiky na 0,5 procenta z dříve předpokládaných 0,3 procenta.

Bundesbanka je ve své prognóze celkově optimistická a podle serveru Welt.devěští Německu růžovou budoucnost. O příštích dvou letech hovoří jako o době většího růstu, větší zaměstnanosti, růstu platů a umořování dluhů.

„Německá ekonomika je v dobrém stavu,“ řekl k současnému hospodářskému vývoji prezident Bundesbanky Jens Weidmann. Míra nezaměstnanosti podle něj nízká a mzdy začínají rychleji růst. Konkrétní údaje o říjnovém vývoji průmyslové produkce zveřejní ministerstvo hospodářství v pondělí.