Bundesbanka je optimistická, čeká silný růst německé ekonomiky

Weidmann se svých dvaačtyřiceti letech stal nejmladším šéfem Bundesbanky

Weidmann se svých dvaačtyřiceti letech stal nejmladším šéfem Bundesbanky Zdroj: CTK/AP

Německu, největší evropské ekonomice, se má v příštím roce dařit. Bundesbanka ve své zprávě počítá s výraznějším oživením. I zlepšením podnikatelské i spotřebitelské nálady.

Německá centrální banka Bundesbank počítá v příštích několika měsících se silným růstem domácí ekonomiky, ke kterému by mělo přispět oživení zpracovatelského sektoru a zlepšení spotřebitelské i podnikatelské nálady. Banka to dnes podle agentury Reuters uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě.

„Navzdory opatrnému začátku posledního čtvrtletí letošního roku lze očekávat, že německá ekonomika v zimě výrazně stoupne,“ píše se ve zprávě. Bundesbank již začátkem měsíce zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní i příští rok.

Letos by největší evropská ekonomika měla podle nové prognózy stoupnout o půl procenta namísto dříve předpokládaného nárůstu o 0,3 procenta. Odhad hospodářského růstu pro příští rok banka zvýšila na 1,7 procenta z předchozích 1,5 procenta.

V letošním třetím čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta. Většina analytiků podle agentury Reuters očekává, že v posledních třech měsících roku ekonomika poroste zhruba stejným tempem. Německé ministerstvo hospodářství minulý týden ve své měsíční zprávě uvedlo, že ekonomika poroste v letošním čtvrtém čtvrtletí pouze mírně. Upozornilo nicméně, že podmínky pro oživení tažené domácí poptávkou se nadále zlepšují. Poukázalo na příznivé domácí faktory, například na dobré podmínky na trhu práce a stoupající mzdy.