Akcie aerolinek oslabují po zprávě o zmizení letounu

Airbus A320 aerolinek EgyptAir

Airbus A320 aerolinek EgyptAir Zdroj: Aktug Ates, Wikimedia Commons

Akcie evropských leteckých společností a cestovních kanceláří oslabují po zprávě o zmizení letadla Airbus A320 egyptské firmy EgyptAir na cestě z Paříže do Káhiry. Ceny akcií výrobce letadel Airbus, leteckých společnosti Air France-KLM a Lufthansa či majitele aerolinek British Airways dopoledne vykazovaly pokles v rozsahu od 0,5 do 1,5 procenta.

Cena akcií britské cestovní kanceláře Thomas Cook se propadla dokonce o téměř 17 procent. Společnost dnes oznámila, že zaznamenala pětiprocentní pokles letních rezervací kvůli slabšímu zájmu turistů o Turecko, které bylo v loňském roce její druhou nejpopulárnější destinací.

Panevropský akciový index FTSEurofirst 300 kolem poledne ztrácel téměř procento. K jeho poklesu výrazně přispěly rovněž těžařské společnosti, které zasáhly nižší ceny ropy a kovů, napsala agentura Reuters. Letadlo společnosti EgyptAir dnes brzy ráno zmizelo z radarů krátce před přistáním v egyptském hlavním městě. Egyptské úřady dopoledne fakticky potvrdily, že letoun se zřítil do Středozemního moře.