Akcie Deliveroo nenaplnily očekávání, od rekordního IPO dávají ruce pryč i významní investoři

Londýnská burza

Londýnská burza Zdroj: profimedia.cz

Deliveroo
Deliveroo
Deliveroo
Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst
Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst
6
Fotogalerie

Na londýnské burze se začalo obchodovat s akciemi společnosti Deliveroo, která se zaměřuje na rozvoz jídel. Krátce po zahájení akcie odepisovaly až 30 procent na 275 pencí, přestože šlo o jednu z nejočekávanějších emisí posledních let. Několik významných manažerů investičních fondů z Británie se totiž odmítlo úpisu těchto akcií zúčastnit. Vysvětlovali to zejména obavami z toho, že firma zvolila dvě třídy akcií, a vadí jim i zvolený podnikatelský model, uvedla agentura Reuters.

Firma stanovila upisovací cenu pro primární veřejnou nabídku (IPO) na 390 pencí, což podnik ohodnotilo na 7,6 miliardy liber (asi 233 miliard korun). To je méně, než se čekalo.

Části manažerů vadilo, že firma působí v takzvané gig ekonomice. Pro tu jsou charakteristické krátkodobé pracovní smlouvy a zaměstnávání lidí na volné noze, což je opak práce na dobu neurčitou, kdy pracovník působí jako zaměstnanec se všemi právy a výhodami.

Deliveroo a další podobné firmy ale za pandemie zažily nebývalý rozkvět. Uzávěry, které vlády v mnoha zemích nařídily ve snaze zastavit šíření nového koronaviru, totiž mnoho lidí donutily více používat internet a například si přes něj objednávat i jídlo. Zákazníci si tak přes Deliveroo a podobné firmy mohli objednávat i jídlo z restaurací, které jinak zůstaly pro veřejnost kvůli pandemii zavřené.

Firmu Deliveroo založil v roce 2013 William Shu. Vstup akcií firmy na burzu je v Londýně největším IPO od května 2011, kdy se tam začalo obchodovat s akciemi společnosti Glencore, a největším v technologickém sektoru.