Akcie hlavních britských podniků smazaly ztráty z brexitu

Londýnská burza

Londýnská burza Zdroj: Stepan Bruner, E15

Akciové trhy v kontinentální Evropě i v Británii dnes pokračovaly v růstu. K jejich zotavování z hlubokého dvoudenního propadu vyvolaného šokem z rozhodnutí Británie odejít z Evropské unie dopomáhá růst cen ropy a naděje na další uvolnění měnové politiky.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 si dnes připsal přes tři procenta a uzavřel na 1290,86 bodu. Již v úterý stoupl o 2,6 procenta poté, co v předchozích dvou dnech ztratil kolem 11 procent.

Index FTSE 100, který zahrnuje stovku předních britských podniků, dnes stoupl o 3,6 procenta na 6360,06 bodu. Uzavřel tak na nejvyšší úrovni od letošního dubna a smazal veškeré ztráty, které utrpěl po čtvrtečním referendu. Index menších britských firem FTSE 250 nicméně od čtvrtka nadále ztrácí zhruba osm procent.

Od úterý se pod vlivem chystané stávky na norských ropných polích zvyšují ceny ropy, což zvedá akcie ropných společností a přispívá k růstu celého trhu. Evropské akcie podporuje i pokles výnosů státních dluhopisů na nová minima. Finanční trhy podle analytiků očekávají, že Evropská centrální banka (ECB) podpoří ekonomiku eurozóny po takzvaném brexitu dalším uvolněním měnové politiky.

Britské akcie podporuje výhled na delší období, v němž bude Británie s EU jednat o podmínkách odchodu. To od úterý přispívá ke stabilizaci kurzu britské libry, která v pátek a v pondělí klesla na minima za 31 let.