Akcie na pražské burze v týdnu posílily o procento

Pražská burza, ilustrační foto

Pražská burza, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie na pražské burze v šestém týdnu po pěti předchozích poklesech posílily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal téměř procento na 1003,7 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie mediální společnosti společnosti CME, naopak nejvíce klesajícím titulem byl prodejce ojetých automobilů AAA Auto. V předchozím týdnu akcie oslabily o více než dvě procenta.

„Uplynulý týden byl ve znamení evropské bankovní výsledkové sezony, výsledků HDP v Evropě a relativním klidu na politické úrovni. Zasedání zemí G7 a následně G20 spíše nepřineslo výraznější zprávy,“ komentoval situaci na finančním trhu analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla CME, která přidala 9,6 procenta na 113 korun. U společnosti se neobjevila žádná významnější zpráva.

Naopak největší propad zaznamenaly akcie AAA Auto, které ztratily 11,9 procenta na 21,90 korun. Ve čtvrtek večer společnost uvedla, že usiluje o stažení svých akcií z burzy v Praze a Budapešti. „Tento krok musí být potvrzen akcionáři, ale vzhledem k majoritnímu vlastnictví Anthonyho Dennyho očekáváme schválení. Zrušení veřejné obchodovatelnosti významně ztíží postavení minoritních akcionářů, především možnost snadno a rychle prodat akcie,“ upozornil Sklenář.

„Příští týden může pokračovat nervozita, v Evropě nelze vyloučit další vybírání zisků. V pondělí by obchodování mělo být klidnější, protože v USA zůstanou burzy uzavřeny kvůli státnímu svátku,“ uzavřel analytik.