Akcie Slovak Telekomu na burzu nepůjdou, Ficova vláda má lepší nabídku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Slovak Telekom

Slovenská vláda zrušila prodej svého 49procentního podílu v telekomunikačním operátorovi Slovak Telekom (ST) prostřednictvím veřejné nabídky akcií na burzách. Důvodem je nízká cena, kterou by země získala. Vláda zároveň dostala nabídku od nejmenovaného investora, který má zájem odkoupit podíl státu za vyšší cenu, řekl ministr financí Peter Kažimír. Tím je podle zdrojů agentury Bloomberg Deutsche Telekom.

Slovensko by v rámci veřejné nabídky akcií investorům inkasovalo podle Kažimíra za akcie telekomu 750 milionů eur (20,5 miliardy korun), tedy nejnižší částku z předem stanoveného pásma.

Tento výnos by země dosáhla navzdory tomu, že poptávka po akciích Slovak Telekom dosáhla ve veřejné nabídce 1,6násobku nabízeného počtu akcií operátora.

„Myslíme si, že (státní) podíl ve Slovak Telekomu má vyšší hodnotu. Máme možnost to prodat lépe. Ta nabídka je znatelně lepší,“ řekl Kažimír k závazné nabídce, kterou vládě podle ministra mezitím předložil strategický investor. Detaily o zájemci Kažimír neuvedl, jednání s ním by měla skončit v průběhu několika dní. Podle informací agentury Bloomberg nabídka přichází od Deutsche Telekom.

Miliardový výnos?
Slovensko očekávalo z prodeje 49 procent akcií telekomunikačního operátora Slovak Telekom (ST) výnos zhruba 750 milionů až miliardu eur (20,5 až 27,4 miliardy korun). Kontrolní podíl v ST drží německý Deutsche Telekom.

Konečnou cenu měl stát určit právě během dneška. Podávat objednávky na akcie ST bylo možné do středy a mezi zájemci bylo i na 2500 drobných investorů ze Slovenska, kterým stát původně slíbil pětiprocentní slevu z prodejní ceny akcií ST.

Původně se předpokládalo, že po ukončení veřejné nabídky se s akciemi ST bude obchodovat na burzách v Praze, Londýně a Bratislavě.

Levicový kabinet premiéra Roberta Fica se rozhodl prodat státní podíl ve společnosti Slovak Telekom kvůli tomu, že stát coby menšinový akcionář ST prý nemůže ovlivnit řízení společnosti. V minulosti se vláda opakovaně dostala do sporu s většinovým akcionářem ST, společností Deutsche Telekom, který blokoval rozdělení zisku předního slovenského operátora.