Akcie Volkswagenu zažily nejhorší týden od krachu Lehman Brothers

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Akcie německé automobilky Volkswagen se od minulého pátku propadly zhruba o 33 procent, a zažily tak nejhorší týden od vrcholu světové finanční krize v říjnu 2008, kdy zkrachovala americká investiční banka Lehman Brothers. Akcie tak reagují na skandál kolem manipulace s měřením emisí, tržní hodnota firmy se v důsledku toho snížila asi o 27 miliard eur (více než 730 miliard korun).

Během dnešního obchodování akcie navzdory počátečnímu růstu ztratily více než čtyři procenta. Skandálem kolem falšování údajů o emisích se dnes zabývala dozorčí rada Volkswagenu, která rozhodla, že novým šéfem skupiny se po rezignaci dosavadního generálního ředitele Martina Winterkorna stane šéf automobilky Porsche Matthias Müller.

Skandál vypukl minulý pátek, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (438 miliard korun). Skandál tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob. Volkswagen přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut.