Akciové trhy kvůli Řecku prohloubily ztráty

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Úterní doznání Řecka, že se jeho politická elita na ničem nedohodne bez dalších voleb, poslalo na finanční trhy další vlnu nejistoty, která investory zahnala do vod takzvaných bezpečných přístavů. Akciové trhy zaznamenaly další propad, nahoru zamířily výnosy španělských a italských dluhopisů, Euro oslabilo až pod hladinu 1,27 dolaru za euro.

Špatný den však prožily dluhopisy nedůvěryhodných evropských zemí. Výnos desetiletých španělských dluhopisů se včera dopoledne dostal až na 6,51 procenta, nejvýše od konce loňského listopadu, kdy vrcholily obavy investorů z rozšíření dluhové nákazy do Španělska a Itálie.

Jiná byla situace na opačné straně spektra dluhového trhu eurozóny. Německu a Francii se povedly aukce dluhopisů. Německá vláda v aukci prodala desetileté dluhopisy za 4,107 miliardy eur. Průměrný výnos díky zájmu investorů spadl na historické dno 1,47 procenta. „Vládne pocit, že situace v eurozóně bude delší dobu dost nepěkná. Německých bondům pomáhá, že investoři chtějí být co nejvíce v bezpečí,“ uvedl pro Reuters Marc Ostwald z londýnské firmy Monument Securities.

Kurz dolaru k euru během posledních dvou let:Kurz dolaru k euru během posledních dvou letKurz dolaru k euru během posledních dvou let | E15

Asijské akcie odepsaly v průměru 2,6 procenta. Ve ztrátě otevřely také evropské trhy. Prvotní výprodej však v závěru evropské obchodní seance vystřídala mírná korekce a některé akciové trhy se dostaly dokonce do zelených čísel. Okolo nuly se odpoledne obchodovaly londýnský index FTSE 100, frankfurtský DAX i pražský PX. Pařížský CAC posiloval o více než procento. Americké trhy otevřely v plusu. Index Dow Jones o 0,2 procenta výše a S&P 500 obchodování zahájil dokonce 0,4 procenta nad úterní zavírací hodnotou.