Akciové trhy od Fedu čekaly více peněz

Ben Bernanke, Fed

Ben Bernanke, Fed Zdroj: profimedia.cz

Americká centrální banka Fed ve středu oznámila, že do ekonomiky vloží další stovky miliard dolarů. Akciové trhy, které očekávaly ještě větší příliv peněz, na zprávu reagovaly poklesem.

Po jednání, které skončilo ve středu, Fed oznámil prodloužení takzvané Operace Twist. V jejím rámci Spojené státy vyměňují dluhopisy s tříletou splatností za šestileté, aby tak snížily dlouhodobé náklady na financování úvěrů. Banku to bude stát dalších až 267 miliard dolarů (5,3 bilionu korun).

„Růst zaměstnanosti v posledních měsících zpomalil a míra nezaměstnanosti zůstává vysoko,“ vysvětlil Fed svoje rozhodnutí. „Fixní investice ve firmách se dál zvyšují, zdá se ale, že výdaje domácností rostou poněkud pomalejším tempem.“

Trhy ale očekávaly, že centrální banka ekonomiku podpoří mnohem vyšší částkou. „Rally, která odnedávna probíhala, se zakládala na očekávání nové vlny kvantitativního uvolňování. Investoři nyní nejspíš vyberou své zisky,“ řekl agentuře Reuters stratég společnosti ETX Capital Ishaq Siddiqi.

V reakci na oznámení Fedu tratily evropské akciové indexy přes půl procenta. Index FTSEurofirst 300 se propadl o 0,5 procenta na 1008,92 bodu, index akcií eurozóny Euro STOXX50 klesl o 0,3 procenta na 2201,2 bodu.

Mezi akciemi výrazně tratila například Nokia, jejíž akcie přišly o 3,6 procenta. K tomu ale přispělo i oznámení finské vlády, která odmítla pomoci firmě zastavit pád jejích cenných papírů. K všeobecnému poklesu se připojilo i zlato. Zatímco jeho cena ještě nedávno přesahovala 1640 dolarů za troyskou unci, dnes spadla pod 1600 dolarů.

Vývoj ceny zlata za poslední rok:Vývoj ceny zlata za poslední rokVývoj ceny zlata za poslední rok | E15

Také s pohledem na nové údaje o vývoji německé ekonomiky naopak posílil dolar. Vůči koši měn stoupl o 0,1 procenta, v porovnání s japonským jenem dosáhl měsíčního maxima 79,958 jenu.

Někteří analytici tvrdí, že Fed se rozhodl část financí ušetřit kvůli možnému zhoršení vývoje v eurozóně. Španělsko totiž při dnešní aukci dluhopisů vytvořilo nový rekord ve výši nákladů na správu dluhu. To zvyšuje jistotu, že země brzy formálně požádá o pomoc pro své banky.