Akciový index S&P 500 je na rekordu, optimismus investorů nebere konce

ilustrační foto, Makléři

ilustrační foto, Makléři Zdroj: ctk

Akcie ve Spojených státech zahájily týden růstem a jejich širší index S&P 500 vystoupil na nový rekord. Investoři jsou optimističtí před výsledky hospodaření společnosti Apple, které firma oznámí po skončení obchodování. Krátce před polednem však trhy část zisků smazaly a index Nasdaq mírně ztrácel.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index S&P 500 přidával 0,1 procenta na 2120 bodů, zatímco Dow Jonesův index byl se ziskem 0,2 procenta na 18114 bodech. Nasdaq ale mírně ztrácel a nacházel se na 5087 bodech, i když během dopoledne se dostal až na 5118,83 bodu. To je blízko rekordu z března 2000, kdy vystoupil na 5132,52 bodu.

Investoři budou tento týden pečlivě sledovat i dvoudenní zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Všímat si budou zejména toho, zda Fed naznačí, kdy zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Řada horších dat z poslední doby přiměla analytiky snížit odhad vývoje americké ekonomiky a posunout očekávání prvního zvýšení úrokových sazeb v USA na pozdější dobu. Většina ekonomů nyní očekává, že sazby se zvýší nejdříve koncem roku.

Trhy podle analytiků nyní rostou hlavně díky příznivým výsledkům hospodaření. Ze společností z indexu S&P 500, které doposud zveřejnily hospodářské výsledky, jich 70,4 procenta vykázalo zisk, který překonal očekávání. Obvykle očekávání analytiků překoná ve čtvrtletí asi 63 procent firem.

Akcie Applu dopoledne přidávaly téměř dvě procenta. Analytici očekávají, že tržby Applu za první čtvrtletí vzrostly o 23 procent.