Americké akcie: Které jsou nejlevnější a nejdražší na začátku nového roku?

Americké akcie

Americké akcie Zdroj: profimedia.cz

Americké akcie
Americké akcie
Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační
Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační
5
Fotogalerie

Americký akciový trh a jeho ocenění je v posledních týdnech velmi diskutované téma. Ačkoliv v návaznosti na prodejní tlak a výběr dosavadních solidních zisků značně poklesla valuace hlavních indexů, stále nemůžeme hovořit o tom, že by byly zámořské akcie levné. Které konkrétní akcie jsou začátkem letošního roku nejdražší a které jsou oceněny naopak velmi příznivě?

Vývoj amerického akciového trhu vyvolává na přelomu roku hodně otázek. Ačkoliv hodnota hlavních indexů značně poklesla, stále nemůžeme hovořit o tom, že by byly zámořské akcie levné.

Pojďme si rozebrat, které akciové tituly jsou začátkem roku 2019 nejdražší a které naopak nejlevnější. Zaměříme se pouze na ty největší americké veřejně obchodované společnosti, konkrétně s tržní kapitalizací nad 20 miliard dolarů.

Předtím, než zaostříme na jednotlivé akcie, podívejme se na ocenění amerického trhu jako celku, konkrétně na valuaci indexu S&P 500.

Nabízí se využít ukazatel očekávaného P/E, který se počítá jako podíl ceny indexu a očekávaných čistých zisků společností v indexu v příštích dvanácti měsících.

Z grafu je patrné, že v posledních týdnech došlo k výraznému poklesu ocenění. Jedná se o kombinaci dvou faktorů. Jednak je to způsobeno přelomem roku, kdy od začátku nového čtvrtletí z výpočtu zmizel poslední kvartál roku 2018, který byl, co se týče růstu zisků, velmi štědrý. Svou roli sehrály i zmíněné poklesy akciového trhu z listopadu a prosince.


Celý článek najdete na webu peak.cz >>>