Americké akcie na začátku prosince zpevnily, dolar oslabil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Americké akciové trhy zahájily nový měsíc solidním růstem a jejich hlavní indexy v úterý přidaly každý zhruba jedno procento. Trh táhly vzhůru akcie v sektoru zdravotní péče a zbytného spotřebního zboží. Americký dolar po neuspokojivých údajích z amerického průmyslu oslaboval k předním zahraničním měnám.

Dow Jonesův index v úterním závěru vzrostl o 0,95 procenta na 17.888,35 bodu. Širší index S&P 500 připsal 1,07 procenta na 2102,63 bodu a index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,93 procenta na 5156,31 bodu.

Index S&P pro sektor zdravotní péče přidal 1,7 procenta a index akcie v maloobchodním sektoru zpevnil o procento. Akcie automobilky Ford zpevnily o 1,6 procenta po solidní zprávě o listopadovém prodeji automobilů ve Spojených státech. Akcie největší americké automobilky General Motors ale ztrácely.

Výsledky z takzvaného kybernetického pondělí (Cyber Monday), které provázejí masivní slevové akce, byly rozhodně příznivější než výsledky výprodejů na takzvaný černý pátek, řekl analytik Art Hogan ze společnosti Wunderlich Securities. „Vánoce nikdo nezrušil, což se dnes (v úterý) odráželo na akciích,“ poznamenal.

Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru podle údajů institutu ISM v listopadu poprvé po třech letech klesla. Další data ale ukázala, že výdaje ve stavebnictví vystoupily na téměř osmileté maximum. Investoři v těchto datech hledají náznaky, které by americkou centrální banku (Fed) mohly přimět ke zpřísnění měnové politiky. Rozhodnutí o dalším vývoji měnové politiky se čeká v polovině prosince. Už ve čtvrtek bude o své měnové politice jednat také Evropská centrální banka (ECB), od které se naopak očekávají další stimulační opatření na podporu ekonomiky eurozóny.

Na devizovém trhu dolar oslaboval, kromě slabých dat ze zpracovatelského sektoru USA jej srážely naopak solidní ekonomické údaje z eurozóny. Dolarový index vůči koši ostatních předních měn po pondělním vzestupu do blízkosti 12letého maxima v úterý klesl o 0,4 procenta na 99,78 bodu, což byl největší propad za téměř dva týdny. Euro k dolaru vykazovalo nárůst o 0,7 procenta na 1,0640 USD.