Americké akcie stouply na téměř čtyřleté maximum

Burza

Burza

Americké akcie dnes výrazně posílily díky překvapivě příznivé zprávě o lednovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Nejsledovanější Dow Jonesův index se tak vyšplhal na téměř čtyřleté maximum, napsala agentura Reuters.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index zvýšil o 1,1 procenta na 12.848 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,3 procenta na 1343 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,5 procenta na 2902 bodů.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v lednu klesla na téměř tříleté minimum 8,3 procenta. Analytici čekali, že zůstane beze změny na 8,5 procenta. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 243 tisíc nových pracovních míst, což bylo nejvíce za devět měsíců. Náladu na trhu podpořila rovněž zpráva o lednovém růstu aktivity sektoru služeb USA.

„Míra nezaměstnanosti je tím, co spotřebitelé sledují. Když dostanou dobrá čísla, obvykle to podporuje jejich celkovou důvěru v ekonomiku,“ uvedl analytik Anthony Chan ze společnosti JPMorgan. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě ve Spojených státech podílejí více než dvěma třetinami.