Americký akciový index S&P 500 poprvé překonal hranici 2000 bodů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Široce sledovaný a vlivný index amerických akcií Standard & Poor's 500 v pondělí poprvé v historii překonal psychologicky důležitou hranici 2000 bodů. Obchodování nicméně uzavřel těsně pod touto hranicí. V čele růstu stály akcie finančních a biotechnologických společností, k příznivému vývoji trhu přispěly hlavně naděje na nová opatření na podporu evropské ekonomiky.

Index S&P 500 překonal hranici 2000 bodů krátce po zahájení obchodování. Nakonec uzavřel na 1997,96 bodu. Oproti pátku tak vzrostl o 0,48 procenta. Dow Jonesův index stoupl o 0,44 procenta na 17.076,87 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,41 procenta na 4557,35 bodu, napsal server Yahoo.

Akciové trhy ve Spojených státech přitom posilují navzdory ukrajinské krizi a dalším konfliktům ve světě. K dnešnímu růstu přispělo páteční prohlášení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle něhož je ECB připravena učinit další kroky na podporu ekonomiky eurozóny. Akcie amerického hamburgerového řetězce Burger King dnes zamířily prudce vzhůru po zprávě, že firma jedná o koupi největší kanadské sítě rychlého občerstvení Tim Hortons, známé hlavně prodejem kávy a koblih.