Americký dolar po údajích z pracovního trhu v USA zpevňoval

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Americký dolar dnes zpevňoval k euru i dalším hlavním zahraničním měnám. Trhy reagovaly na nejnovější údaje z amerického pracovního trhu, které posílily spekulace o zářijovém zvýšení úrokových sazeb v USA. Americkou měnu podpořila i situace na světových burzách, které se po nedávných velkých ztrátách ustálily.

Euro k dolaru dnes před 17. hodinou vykazovalo pokles o 0,6 procenta na 1,1210 dolaru. Dolar k japonskému jenu přidával 0,8 procenta na 120,10 jenu. V úterý, kdy světové akcie prudce klesly, stoupl japonský jen o zhruba 1,6 procenta a euro o 0,9 procenta. Obě měny ten den těžily z averze investorů vůči riziku, ke kterému přispěly slabé údaje o čínském zpracovatelském průmyslu.

Americká organizace ADP dnes uvedla, že soukromí zaměstnavatelé v USA vytvořili v srpnu 190 tisíc míst, o něco méně, než se čekalo. Ve srovnání s červencem ale tvorba pracovních míst v americkém soukromém sektoru zrychlila. Dnešní vládní statistika mezitím ukázala, že produktivita práce v USA v druhém čtvrtletí rostla nejrychlejším tempem za rok a půl.

Dolů dnes zamířil australský dolar, který se vůči americké měně propadl až na 0,6982 dolaru, což je minimum za šest a půl roku. Zasáhly jej klesající ceny ropy a komodit a údaje, podle kterých australská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nejpomaleji za dva roky.