Analytici pohřbili akcie Facebooku

Facebook, ilustrační foto

Facebook, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie Facebooku nadále oslabují. Nyní na ně negativně dopadla série nových doporučení analytiků, kteří snížili cílovou cenu. Facebook tak výrazně oslabuje i v době, kdy akciové trhy po celém světě rostou.

Včera se ve Spojených státech slavil Den práce a burzy zůstaly zavřené, ale jen při poslední obchodní seanci minulý pátek přišly akcie Facebooku o více než pět procent a propadly se na 18,08 dolaru. Za celý minulý týden odepsaly téměř sedm procent. Cena se ještě více vzdálila sledované hranici 20 dolarů poté, co Bank of America a finanční skupina BMO aktualizovaly výhledy hospodaření Facebooku a snížily cílovou cenu akcií.

Bank of America upravila cílovou cenu, tedy očekávanou hodnotu akcií za dvanáct měsíců, na 23 dolarů z původních 35 dolarů, BMO zhoršilo svůj odhad z 19,08 dolaru až na 15 dolarů za kus. Analytik společnosti BMO Daniel Salmon snížil odhad růstu tržeb Facebooku pro právě probíhající čtvrtletí na nulu a uvedl: „Výdaje za marketing nerostou, spíše naopak.“ Investoři se podle něj nyní vrátí ke sledování fundamentálních ukazatelů poté, co se poslední dobou opírali spíše o technickou analýzu vzhledem k ukončení prvního lock-up období, tedy období, kdy původní strategičtí investoři nemohli prodávat své akcie.

Facebook při svém květnovém vstupu na burzu umístil své akcie za 38 dolarů za kus. Od té doby klesly o 53 procent, index trhu Nasdaq, kde je Facebook kotovaný, za stejné období posílil o 11 procent.

Od akcií nejslavnější světové sociální sítě se v poslední době odvrátili i někteří spoluzakladatelé a první investoři. Konce prvního lock-up období využil člen představenstva . Za akcie inkasoval zhruba 400 milionů dolarů. O týden později se 450 tisíc akcií zbavil také , jeden ze spoluzakladatelů firmy, který utržil 8,7 milionu dolarů.

Kurz akcií facebookuKurz akcií facebooku | E15