Analytici: Vstup GE Money Bank a EPIF na burzu oživí obchodování

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Vstup GE Money Bank a EP Infrastructure (EPIF) na pražskou burzu přispěje k oživení obchodování, shodli se analytici oslovení ČTK. Úpis akcií je podle nich dobře načasovaný. Připomínají ovšem, že pro obě společnosti byla emise akcií až záložní variantou. GE Money Bank oznámila záměr vstoupit na burzu v pondělí, EPIF dnes.

„Pro pražskou burzu a pro investory je vstup nových emisí jednoznačně pozitivní zprávou. Vstup je to o to zajímavější, že nové emise budou svým rozsahem podstatně větší než u předchozích nových titulů a z pohledu tržní kapitalizace se budou řadit k těm větším,“ řekl ČTK analytik Fio Banky David Brzek. Drobnou kaňkou může být podle něj fakt, že stávající majitelé v nedávné době hledali partery pro své podnikání a úpis přes burzu byl spíše záložní variantou.

Pražská burza patří v regionu střední Evropy sice k malým trhům, ale stabilním, upozornil analytik společnosti Coloseum František Bostl. Na pražskou burzu přišlo za poslední čtyři roky více firem na hlavní trh než do Vídně nebo do Varšavy. GE Money Bank a EPIF tak mají potenciál dostat burzu v Praze na světovou 'IPO mapu', což může podle něj přilákat nejen nové burzovní členy a investory, ale také potenciální emitenty, kteří se vstupem na burzu váhají. „V době nízkých úrokových sazeb je úctyhodné, že se najdou firmy, které nelační po rychlých penězích prodejem napřímo,“ dodal.

Vývoj pražské burzy za letošní rokVývoj pražské burzy za letošní rokVývoj pražské burzy za letošní rok | Repro Kurzy.cz

Vstup určitě zvedne objemy obchodování, míní analytik

Vstup GE Money Bank a EPIF na burzu určitě zvedne objemy obchodování, míní analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Důvodem růstu zájmu o pražskou burzu je podle něj snaha jejího vedení zapojovat se do nadnárodních burzovních systémů. Z ekonomického hlediska je pro podniky nyní velmi vhodná doba pro emisi akcí. Mnoho fondů má dostatek kapitálu a vysoký přítok nových vkladů, takže potřebují peníze někam umístit. Úrokové sazby v bankách jsou prakticky nulové, takže investoři budou rádi, když získají na akciích výnos několik procent, podotkl.

Analytik Petr Hlinomaz je v hodnocení přínosu nových emisí zatím opatrný. V případě GE Money Bank půjde hlavně o nabídku velkým investorům, tedy fondům a penzijním fondům. V takovém případě nemusí noví akcionáři mít chuť akcie hned prodávat a likvidita může být nižší. Určitou vadou na kráse je v případě příchodu akcií banky na burzu již tak velká převaha finančních titulů na pražské burze, další finanční titul může podle něj jen zvyšovat její citlivost na dění v sektoru.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka označil EPIF za zajímavou emisi. Energetický sektor je sice v poslední době pod značným tlakem nízkých cen energií, nicméně EPIF se pohybuje z velké části v regulovaných vodách energetiky, což je jiný investiční příběh. Firmy provozující energetickou infrastrukturu jsou investory vnímány výrazně pozitivněji. Očekává proto solidní zájem především ze strany institucionálních investorů. Emise by pohledu velikosti patřit mezi šest až sedm největších na pražské burze, odhadl.

Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy vzrostly loni proti předcházejícímu roku o 9,4 procenta na 167,9 miliardy Kč. Loňský nárůst byl ale první od roku 2007, kdy obchody přesáhly bilion korun.