Avast se po propadu akcií otřepal a má nakročeno mezi vybrané tituly indexu FTSE 100

Avast vstoupil na londýnskou burzu v květnu 2018.

Avast vstoupil na londýnskou burzu v květnu 2018. Zdroj: Avast

Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš.
2
Fotogalerie

Tvůrce antivirových programů Avast od března výrazně posílil na londýnské burze. Firma navýšila svou tržní kapitalizaci na 5,1 miliardy liber, takže přeskočila asi pětinu společností na indexu FTSE 100. Podle agentury Bloomberg bude Avast na tento index zařazen v příštím týdnu.

Hodnota akcií Avastu se zhruba zdvojnásobila ve srovnání se začátkem roku, kdy se její akcie výrazně propadly kvůli kauze dceřiné společnosti Jumpshot. Ta měla prodávat citlivá data zákazníků, kteří si toho nemuseli být plně vědomi.

Avast se podle zdrojů Bloombergu dostane na index v příštím týdnu, konečné pořadí má platit od 22. června. Mezi sto společností s nejvyšší tržní kapitalizací by se měla firma zapsat po dvou letech od vstupu na burzu v Londýně.

Podle všeho Avastu pomohla i koronavirová krize. Díky tomu, že řada lidí musela pracovat z domova, se začaly více využívat placené antivirové balíčky.

Společnost založená Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou by byla na indexu FTSE 100 první ze států bývalého východního bloku s výjimkou ruského Polymetal International.