Tykač ovládl amerického těžaře s obratem přes miliardu dolarů

Blackhawk Mining

Blackhawk Mining Zdroj: profimedia

Blackhawk Mining
Blackhawk Mining
3
Fotogalerie

Expanze Sev.en Energy ve Spojených státech pokračuje. Poté, co skupina Pavla Tykače v květnu získala 17procentní podíl v Corsa Coal, oznámila vstup do dalšího těžaře koksovatelného uhlí – společnost Blackhawk Mining. Informaci sdělila Sev.en Energy, kolik jí stál balík všech akcií, ale neupřesnila.

Společnost Blackhawk Mining ve Spojených státech patří k největším producentům koksovatelného uhlí, které se využívá v metalurgii. S roční výrobní kapacitou sedm až osm milionů tun ve svých pěti podzemních a povrchových důlních komplexech ve státech West Virginia a Kentucky loni utržila zhruba miliardu amerických dolarů, což je v přepočtu přes 24 miliard korun. Zisk před odpisy, zdaněním a úroky (EBITDA) loni činil 120 milionů amerických dolarů, tedy 2,9 miliardy korun.

„Převzetí této společnosti představuje velmi významný vstup skupiny Sev.en Energy do těžby metalurgického uhlí,“ říká Alan Svoboda, výkonný ředitel Sev.en Energy, který vede mezinárodní expanzi skupiny.

Dokončení transakce si chválí i generální ředitel Blackhawk Mining Jesse Parrish. „S podporou Sev.en Energy máme skvělou šanci vykročit v současné tržní situaci správným směrem, a také možnost využít synergií k dalšímu růstu v tomto odvětví,” sdělil.

Sev.en Energy v současnosti vlastní uhelné lomy a plynové i uhelné elektrárny v České republice, Velké Británii a Austrálii. V České republice je to největší soukromý provozovatel lomů a konvenčních elektráren s více než 3 500 zaměstnanci.

V roce 2019 skupina Sev.en Energy převzala padesátiprocentní podíl v mezinárodní energetické společnosti InterGen N.V, která působí ve Velké Británii a Austrálii. Skupina také minulý rok získala uhelné teplárny v Kladně a ve Zlíně od švýcarské energetické společnosti Alpiq AG a v budoucnu od ČEZ převezme i největší uhelnou elektrárnu Počerady.

Společné příjmy skupiny Sev.en Energy činily v loňském roce 1,4 miliardy eur (37,4 miliardy korun) a EBITDA 319 milionů eur (8,5 miliardy korun).