Bělorusko a Turkmenistán devalvují měny, kvůli pádu rublu

Ruské a běloruské rubly (ilustrační foto)

Ruské a běloruské rubly (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Běloruská centrální banka se rozhodla snížit oficiální kurz domácí měny k americkému dolaru. Vyplývá to z dnešního sdělení banky, která se tak snaží uchránit běloruský rubl před dopady měnové krize v sousedním Rusku. K obdobnému kroku se podle agentury Reuters odhodlala i další bývalá sovětská republika Turkmenistán.

Běloruská centrální banka 6. ledna sníží oficiální směnný kurz běloruského rublu (BYR) o zhruba sedm procent na 12 740 běloruských rublů (BYR) za dolar z dnešní úrovně 11 900 BYR. Loni běloruský rubl klesl k dolaru asi o 20 procent.

Kromě toho banka snížila na deset procent poplatek za nákupy zahraničních měn, který zavedla v polovině prosince právě pod tlakem měnové krize v Rusku. Poplatek původně činil 30 procent, banka jej ale v posledních dnech už snížila na 20 procent.

Vývoj kurzu běloruského rublu k dolaru za posledních pět dníVývoj kurzu běloruského rublu k dolaruVývoj kurzu běloruského rublu k dolaru | XE.Com

„Tyto kroky mají normalizovat situaci ve finančním sektoru Běloruské republiky,“ sdělila běloruská centrální banka.

Podobně Turkmenistán podle sdělení tamní centrální banky počínaje 1. lednem devalvoval svou měnu manat vůči americkému dolaru o zhruba 19 procent. Země, která má čtvrté největší zásoby zemního plynu na světě, byla loni jediným státem Střední Asie, který navzdory znehodnocování jiných regionálních měn a propadu ruského rublu nechal směnný kurz beze změn. Měnový režim Turkmenistánu není příliš průhledný, země ale držela kurz manatu (TMT) od roku 2009 beze změn na úrovni 2,84 TMT za dolar.

Vývoj kurzu turkmenského manatu k dolaru

Závislost na Rusku

S Ruskem je spojeno více než 50 procent vývozu z Běloruska a přes 90 procent z něj se uskutečňuje v ruských rublech. V loňském roce se však hodnota ruské měny vůči dolaru propadla o zhruba 40 procent, především v důsledku klesajících cen ropy a sankcí, které na Rusku uvalily západní země kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Situace Turkmenistánu je obdobná.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v polovině prosince k nelibosti Moskvy prohlásil, že běloruské firmy by měly obchody s Ruskem vést v tvrdých měnách, protože kvůli propadu ruského rublu je nyní obchodování v ruské měně pro běloruské podniky ztrátové. Podotkl tehdy rovněž, že kvůli propadu ruské měny nehodlá devalvovat běloruský rubl.