Bělorusko devalvuje měnu, tento týden už podruhé

Běloruský rubl

Běloruský rubl Zdroj: wikimedia.org

Běloruská centrální banka opět snižuje oficiální kurz své měny k americkému dolaru, tentokrát o 7,5 procenta. Banka se tak snaží uchránit běloruský rubl před dopady měnové krize v Rusku. K podobnému kroku banka tento týden už jednou přistoupila.

Centrální banka uvedla, že počínaje pátkem 9. ledna snižuje oficiální směnný kurz na 13 760 běloruských rublů (BYR) za dolar z nynější úrovně 12 740 BYR za dolar. V pondělí banka snížila kurz o zhruba sedm procent.

Ruský rubl klesl loni k americkému dolaru o zhruba 40 procent, především v důsledku klesajících cen ropy a sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Dopady měnové krize v Rusku pocítily i sousední státy Ruska, pro které je někdejší Sovětský svaz často největším obchodním partnerem.

Běloruský rubl ztratil za loňský rok zhruba pětinu hodnoty. Centrální banka v prosinci zavedla regulace na některé transakce s devizami, aby se tak pokusila domácí měnu podpořit.

Kurz běloruského rublu k dolaru

Dnes banka oznámila další kroky na ochranu běloruského rublu. Hlavní úrokovou sazbu zvýší od pátku 9. ledna na 25 procent ze současných 20 procent.

Kromě toho se banka rozhodla zrušit poplatek za nákupy zahraničních měn, který zavedla v polovině prosince právě pod tlakem měnové krize v Rusku. Poplatek původně činil 30 procent, banka jej ale nedávno snížila na 20 procent. Tento týden jej nejdříve snížila na deset procent, ve středu jej zcela zrušila pro podniky a dnes oznámila totéž pro jednotlivce.

Po pondělním oznámení o změně oficiálního kurzu centrální banka uvedla, že situace na měnovém trhu zůstává stabilní. Podle středečních údajů agentury Reuters se ale kurz tento týden zatím pohyboval od 14 200 do 15 200 BYR za dolar.