Bělorusko snížilo poplatek na nákup deviz na 20 procent

Běloruská centrální banka dnes s okamžitou platností snížila poplatek na nákupy zahraničních měn ze 30 na 20 procent. Třicetiprocentní poplatek zavedla banka před deseti dny v reakci na měnovou krizi v Rusku, které je hlavním obchodním partnerem Běloruska.

Minsk tento měsíc přijal řadu opatření, jejichž cílem bylo zabránit vzniku potíží na domácím měnovém a finančním trhu. Je mezi nimi i požadavek, aby domácí firmy prodaly na místním trhu až 50 procent svých příjmů v cizí měně z dosavadních 30 procent. Pokles ruského rublu vyvolal v Bělorusku paniku a firmy i obyvatelé začali rychle skupovat dolary.

Lukašenko navrhoval obchodování jen v tvrdých měnách

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v polovině prosince k nelibosti Moskvy prohlásil, že běloruské firmy by měly obchody s Ruskem vést v tvrdých měnách, protože kvůli propadu ruského rublu je nyní obchodování v ruské měně pro běloruské podniky ztrátové. S Ruskem je spojeno více než 50 procent vývozu z Běloruska a přes 90 procent z něj se uskutečňuje v ruských rublech. Od počátku letošního roku však ruský rubl vůči dolaru oslabil o zhruba 40 procent.