Bill Gross zůstává klidný, stále věří americkým bondům

dluhopisy

dluhopisy Zdroj: ctk

Šéf investiční společnosti Pacific Investment Management Bill Gross nadále věří americkým vládním dluhopisům, jichž jeho dluhopisový fond drží za více než sto miliard dolarů.

Podle Grosse se nedá očekávat, že by americká centrální banka utáhla monetární politiku dříve než v roce 2016. Americké vládní obligace za sebou mají největší dvoutýdenní rallye za poslední rok. Reagovaly tak na slova šéfa Fedu Bena Bernankeho, který opravoval své dříve špatně pochopené výroky a uvedl, že Fed svůj program pravidelného odkupu aktiv za 85 miliard dolarů měsíčně neomezí, dokud se neobjeví známky udržitelného ekonomického oživení.

„Bernanke musel znovu vystoupit a investorům, kteří si mysleli, že o utlumování tištění peněz je již z velké části rozhodnuto, vysvětlit, že tomu tak není,“ uvedl pro Bloomberg Christopher Sullivan z newyorské Federal Credit Union. Jen za minulý týden poklesly výnosy desetiletých amerických vládních bondů o 0,1 procenta, s poklesem výnosů dluhopisů roste jejich cena.

Grossův kalifornský fond Total Return, s více než 268 miliardami dolarů ve správě, držel v červnu 38 procent svého majetku v závazcích americké vlády, tedy o procento více než v květnu. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách Pacifik Investment Management.

Místo dluhopisů akcie. Velká rotace klepe na dveře