Bitcoin dosáhl nového rekordu. Překonal listopadovou hranici z roku 2021

Zdroj: DALL-E

Bitcoin vystoupal na nový rekord. Kryptoměna překonala 69 tisíc dolarů (1,6 milionů korun). K jejímu růstu podle analytiků přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF) i blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving. Svou roli také hraje vyhlídka, že globální úrokové sazby klesnou a obecně zlepšování makroekonomické situace.

Největší kryproměna podle specializovaného serveru CoinDesk vystoupala až na 69.208,79 dolaru. Předchozí maximum z listopadu 2021 bylo těsně pod 69.000 dolarů. Kolem 16:10 si bitcoin podle údajů na servru CoinDesk připisoval za uplynulých 24 hodin 1,4 procenta na 67.126 dolaru.

ETF na spotový bitcoin byly ve Spojených státech schváleny na začátku tohoto roku. Jejich spuštění otevřelo cestu k této kryptoměně novým velkým investorům. Ke konci dubna se navíc blíží halving, tedy snížení odměny pro těžaře na polovinu. „V historii nastaly již tři halvingy, bitcoin měl po každém z nich tendenci vytvářet historické maximum do několika měsíců,“ uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Od začátku roku se cena bitcoinu zvýšila zhruba o 50 procent, od loňského října o téměř 160 procent. „Tak rychlý růst samozřejmě vzbuzuje nejen otázku, kam až se cena může vyšplhat, ale i kdy opět přijde období stabilizace ceny. Zároveň je tak potřeba být v období takového růstu ceny opatrný a nespoléhat se na to, že bude růst neomezeně,“ uvedl Štěpán Uherík ze společnosti SatoshiLabs.

„Zvýšený zájem a optimismus investorů posiluje postavení bitcoinu jako legitimního a životaschopného investičního nástroje, ale také naznačuje možný posun v percepci kryptoměn obecně. A to z extrémně rizikové investice na běžný investiční nástroj,“ řekl Roman Valihrach, zakladatel kryptoměnové burzy Coinmate.

„Letos by měla podle našeho indexu 2M cena bitcoinu prolomit hranici ve výši 100.000 dolarů, protože bitcoin čeká halving (...). Pak se ukáže, zda bitcoin dospěl a svou hodnotu obhájí. Pokud hranici prolomí, můžeme po halvingu očekávat, že poptávka i cena raketově vystřelí. Momentálně vidíme zvýšený zájem o obchodování. Objemy obchodů rostou více než dvojciferným tempem,“ řekl ředitel společnosti Bit.plus Martin Stránský.

„Pozornost(...) je zaměřena na bitcoin, ale rostou také další kryptoměny jako je ethereum nebo solana. Podmínky pro další růst kryptoměn hodnotím jako dobré. S poklesem sazeb v USA i eurozóně by měla růst likvidita na finančních trzích a kryptoměny jsou na čele aktiv, které by z toho měly profitovat. Velmi dobré momentum však předvádí také zlato či další drahé kovy, na které trh v poslední době spíše zapomínal. Pro koho jsou kryptoměny příliš rizikové, může se poohlédnout tímto směrem,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček.

„Růst ceny bitcoinu je navázán především na nákupy velkých amerických správců majetku jako BlackRock a Fidelity, do jejichž bitcoinových spotových ETF míří obrovské prostředky. Bezprostředně po spuštění těchto ETF v lednu se zdálo, že o ně velký zájem nebude, opak je ale pravdou. Bitcoin ale těží i z obecně pozitivní nálady na kapitálových trzích, investoři se totiž vracejí k rizikovějším aktivům. Své historické maximum nedávno překonal index S&P 500 nebo japonský index Nikkei 225, který maximum překonal po 34 letech. Bitcoin tak těží i z větší chuti investorů riskovat,“ konstatoval analytik Portu Lukáš Raška.