Borey na burze: V Praze se začne obchodovat nový titul

Letadlo vybavené speciálním elektromotorem

Letadlo vybavené speciálním elektromotorem

Pod symbolem Borey se zítra na pražské burze začne poprvé obchodovat s akciemi společnosti Borealis Exploration Limited. Firma vznikla v roce 1968 v Kanadě a v roce 1998 přenesla registraci na Gibraltar. V úvodu se věnovala především průzkumu v oblasti nerostných surovin. Expanze v dalších letech však vedla k vytvoření celé skupiny firem pod hlavičkou Borealis.

„Holding se zaměřuje na vyhledávání nových progresivních technologií se zajímavým průmyslovým potenciálem a jejich následné zavádění na trh,“ říká Jan Váňa, ředitel firmy WheelTug, která patří v rámci skupiny Borealis k nejzajímavějším. Momentálně finišuje s projektem vysoce výkonného elektromotoru, který je schopen kompletně nahradit hlavní motory při pojíždění letadla na ploše. Jeho instalace do předního kola letounu má přinést mnoho provozních výhod, jako například snížení spotřeby paliva, emisí a hluku. „Letecké společnosti mohou tak ušetřit na jednom letadle přibližně půl miliona dolarů ročně,“ vysvětluje Váňa, bývalý vojenský pilot, někdejší náměstek ministra obrany a posléze výkonný ředitel strategického plánování a rozvoje Českých aerolinií.

Až doposud se s akciemi Borealis obchodovalo na OTC (Over-the-counter) trhu ve Spojených státech. Tržní kapitalizace společnosti je 42,5 milionů dolarů. Přenesení do Prahy je tudíž první zalistování těchto akcií na regulovaném trhu. Zahájení obchodování bude na stejné ceně, za jakou skončilo obchodování na neregulovaném trhu v USA minulý pátek, což bylo 8,5 dolarů. V Praze by to tedy mělo být 180 korun za akcii.

Praha zvítězila nad Varšavou

„Rozhodli jsme se pro vstup na pražskou burzu, abychom poskytli našim akcionářům globálně přístupnou a uznávanou platformu pro veřejné obchodování akcií Borealis a abychom stimulovali další vývoj naší skupiny otevřením nových, slibně se vyvíjejících příležitostí pro naši firmu v České republice a ve střední Evropě,“ uvedl při této příležitosti Rodney T. Cox, předseda představenstva a šéf holdingu Borealis.

Borealis Exploration Limited je na pražskou burzu uváděna formou takzvaného technického listingu, což znamená, že neupisuje žádné nové akcie. O případném listingu dceřiných společností jako je třeba WheelTug nebylo ještě rozhodnuto. „Neděláme tady žádný kapital raising. V podstatě našim akcionářům, kterých je přibližně pět tisíc, dáváme možnost obchodovat akcie na regulovaném trhu,“ vysvětluje Váňa. Firma musela splnit veškeré požadavky vyplývající ze směrnice EU pro obchodování na trzích 27 členských států. Teoreticky jsou tedy akcie Borealis obchodovatelné na kterémkoliv trhu EU.

Proč se tedy společnost rozhodla právě pro pražskou burzu? „V úvahu přicházela i Varšava, ale Praha se ve finálě chovala nejpřívětivěji. Také zdejší prostředí více vyhovovalo našemu účelu technického listingu. Dalším důvodem bylo, že skupina má již v České republice partnery pro svůj byznys,“ dodává manažer Váňa. Jedním z hlavních pro projekt WheelTag je letiště Praha, dalším řízení letového provozu, firma pracuje na spolupráci s ČVUT.

„Charakterem jsme první společností tohoto typu, která je na pražské burze nabízena. Kdybychom šli do Londýna, tak jsme jedni z řady. Tady budeme více viditelní a to přesto, že zdejší trh není velký. Věříme však, že to celou skupinu posune dál,“ dodává na závěr Váňa.