Brexit zvýšil náklady obchodníků na platby kartami o desítky milionů liber

Brexit zvýšil náklady obchodníků na platby kartami o 150 milionů liber ročně

Brexit zvýšil náklady obchodníků na platby kartami o 150 milionů liber ročně Zdroj: profimedia.cz

Nová pravidla po odchodu Británie z Evropské unie zvýšila náklady na platby kreditními a debetními kartami o 150 milionů liber (4,5 miliardy korun) ročně. Dopady pocítí jak britští, tak evropští obchodníci, uvedla agentura Bloomberg.

Brexit zrušil limity pro transakce mezi Británií a Evropským hospodářským prostorem. To umožnilo vydavatelům karet zvýšit poplatky za platby přes hranice. Jak vyplývá z průzkumu poradenské společnosti CMS Paments Intelligence a Britského maloobchodního konsorcia, některé z poplatků se zvýšily více než pětinásobně.

Britští maloobchodníci čelí dodatečným nákladům 36,5 milionu liber za přijetí plateb z Evropského hospodářského prostoru. Jejich protějšky v Itálii, Německu a Nizozemsku pak budou mít vyšší náklady o 53 milionů liber. To by mohlo zvýšit ceny pro zákazníky a inflační tlak. Podle Britského maloobchodního konsorcia britští maloobchodníci již nyní platí za přijímání plateb kartou na poplatcích jednu miliardu liber.

„V době, kdy maloobchodníci čelí rostoucím nákladům ve všech oblastech, od vyšších cen energií až po prudce rostoucí poplatky za dopravu, je pravděpodobné, že některá z těchto pětinásobných zvýšení poplatků se nakonec přenesou na těžce zkoušené zákazníky,“ uvedl poradce Britského maloobchodního konsorcia Andrew Cregan.

Jak pandemie změnila e-commerce ve světě

Video placeholde
• Videohub

Rozhodnutí karetních společností zvýšit poplatky prověřují také regulátoři. „Takové cenové chování vyvolává skutečné otázky o tom, jak dobře tento trh pracuje,“ uvedl již minulý měsíc výkonný ředitel Úřadu pro regulaci platebních systémů Chris Hemsley.

Americký internetový obchod Amazon.com dnes oznámil, že od příštího roku přestane přijímat platby kreditními kartami vydanými v Británii. Důvodem jsou právě vysoké poplatky za zpracování transakcí. Zákazníci budou moci dále používat k platbám debetní karty Visa a kreditní karty Visa vydané mimo Británii. Přijímat bude také nadále kreditní karty MasterCard and Amex.