Britové se přou o nastavení ceny akcií Royal Mail

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Royal Mail

Prodej poštovní společnosti Royal Mail vyvolal ve Velké Británii poprask. Vláda totiž přes londýnskou burzu prodala šedesát procent akcií za 1,7 miliard liber (zhruba 52 miliard korun) po 3,30 libry za kus. V pátek ovšem cena uzavřela nad pěti librami, takže akcie poštovní společnosti během týdne získaly padesát procent. Byl o ně takový zájem, že investoři chtěli nakoupit za 27 miliard liber.

Opozice a kritici vlády se ptají, proč nemohla prodat majoritu ve státním podniku za vyšší cenu. Podle deníku Financial Times dvě investiční banky vládě v červnu sdělily, že cenu Royal Mail odhadují na pět miliard liber.

A právě k té se hodnota podniku dostala po týdnu obchodování na londýnském parketu. V době primárního úpisu akcií vláda Royal Mail ocenila jen na 3,3 miliardy liber.

Nabízí se několik vysvětlení. „Vláda chtěla nechat drobné investory vydělat, aby měli pocit, že jsou bohatí. Zda chtěla nechat vydělat také investiční banky? Asi ne,“ uvedl komentátor televize BBC Robert Peston. Narážel na fakt, že investiční banky již začaly akcie Royal Mail prodávat a realizovat padesátiprocentní zhodnocení svých investic během jediného týdne.

Vývoj akcií Royal Mail:Vývoj akcií Royal MailVývoj akcií Royal Mail | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance