Buffett zainvestoval do největší jihoamerické digitální banky. Zaplatil půl miliardy dolarů

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Berkshire Hathaway
2
Fotogalerie

Americký finanční a průmyslový konglomerát Berkshire Hathaway, který ovládá legendární investor a miliardář Warren Buffett, koupil podíl v největší jihoamerické fintech společnosti Nu Pagamentos SA, zkráceně Nubank. Zaplatil za něj 500 milionů dolarů. Banka obchod oznámila v úterý na svém webu.

Transakce podle listu Wall Street Journal ocenila Nubank, která má desítky milionů klientů v Brazílii, Mexiku a v Kolumbii, na 30 miliard dolarů (v přepočtu 625 miliard korun). To z ní dělá jednu z nejhodnotnějších finančních institucí v Latinské Americe. Vedle investice od Berkshire Hathaway získala Nubank dalších 250 milionů dolarů od domácích i zahraničních investorů.

„Nové investiční kolo je výsledkem rychlého a udržitelného růstu Nubank,“ uvedl finanční dům v tiskové zprávě. „Společnost je z hlediska počtu klientů největší digitální bankou na světě – nedávno dosáhla milníku 40 milionů zákazníků. Během prvních pěti měsíců letošního roku jejich počet narůstal v průměru o 45 tisíc denně,“ uvedla dále banka.

„Okolo 50 procent populace v Latinské Americe dosud nemá bankovní účet. Kreditní kartu má v průměru jen 21 procent lidí, zatímco v USA je to přes 70 procent,“ poznamenal zakladatel a generální ředitel banky David Vélez. „Tyto nové peníze od investorů nám pomohou dále demokratizovat přístup k finančním službám napříč regionem,“ dodal. 

Nubank, která nabízí přes digitální platformu klasické bankovní služby, jako je vedení účtů, půjčky, kreditní karty, pojištění či investiční produkty, vznikla v roce 2013. Od té doby získala od investorů na svůj rozvoj již dvě miliardy dolarů. Investice od Berkshire Hathaway je však dosud největší. 

S akciemi banky se zatím veřejně neobchoduje, agentura Reuters však v dubnu přinesla zprávu, že banka zahájila přípravy na budoucí primární veřejnou nabídku (IPO) na některé z burz ve Spojených státech. Vedení banky ale tyto spekulace popřelo. 

Podle Véleze se IPO může v někdy v budoucnu uskutečnit. Nyní se však chce s bankou soustředit na organický růst. Zároveň však nevyloučil možnou expanzi prostřednictvím akvizicí jiných finančních firem.