Burzovní gigant Euronext kupuje italský parket, zaplatí přes čtyři miliardy eur

Pařížská burza, kterou provozuje Euronext

Pařížská burza, kterou provozuje Euronext Zdroj: Reuters

Provozovatel londýnské akciové burzy, společnost London Stock Exchange (LSE), přijal nabídku panevropské burzovní skupiny Euronext na převzetí italské akciové burzy Borsa Italiana. Cena dosáhne 4,325 miliardy eur. LSE se prodejem italské burzy snaží zajistit si souhlas regulátorů s převzetím poskytovatele finančních informací Refinitiv za 27 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

LSE zahájila exkluzivní jednání s Euronext v září. O převzetí provozovatele akciového trhu v Miláně předtím projevily zájem i švýcarská společnost Six a německá Deutsche Börse.

Euronext provozuje šest burz v Evropě, vedle hlavní pařížské burzy také trhy v Amsterodamu, Dublinu, Oslu, Lisabonu a Bruselu. LSE koupila milánskou burzu v roce 2007, kdy za ni zaplatila 1,6 miliardy eur.

Prodej společnosti Borsa Italiana je v Itálii politicky citlivým tématem. Provozovatel burzy totiž vlastní také dluhopisovou platformu MTS, na které se obchoduje s dluhopisy italské vlády v objemu 2,1 bilionu eur.

Aby si Euronext získal podporu italské vlády, spojil se v rámci nabídky se státní finanční institucí Cassa Depositi e Prestiti a s největší italskou bankou Intesa SanPaolo.