Vítek ovládne italskou realitní společnost Nova RE. S investicemi v zemi ještě neskončil

Realitní magnát Radovan Vítek chce expandovat na italském trhu. Vítkův realitní kolos CPI Property Group navýší kapitál v italské společnosti Nova RE SIIQ ve výši zhruba 26 milionů eur, tedy 702 milionů korun.

Realitní magnát Radovan Vítek chce expandovat na italském trhu. Vítkův realitní kolos CPI Property Group navýší kapitál v italské společnosti Nova RE SIIQ ve výši zhruba 26 milionů eur, tedy 702 milionů korun. Zdroj: Profimedia

Skupina CPI Radovana Vítka nedávno koupila další budovu ve Varšavě - Moniuszki tower.
Projektem CPI PG miliardáře Radovana Vítka je i pražské multifunkční centrum Quadrio.
3
Fotogalerie

Realitní magnát Radovan Vítek je letos při chuti. Po investicích ve Varšavě a do akcií společnosti Globalworth se nyní vrhl na italský trh. Vítkův realitní kolos CPI Property Group navýší kapitál v italské společnosti Nova RE SIIQ o zhruba 26 milionů eur, tedy 702 milionů korun, a ve firmě získá majoritu.

Vítkovu nabídku na zvýšení kapitálu schválilo představenstvo společnosti ve středu 7. října. Za jednu novou akcii zaplatí CPI Property Group částku 2,36 eura, uvedla Vítkova společnost ve zprávě pro akcionáře.

Soutěž mezi investory o navýšení kapitálu řídila poradenská společnost Houlihan Lokey. V ní zvítězil Vítek, který podle serveru Milanofinanza.it vyhrál nad italskými rodinami Tabacchi a Castello. 

Upsáním akcií tuzemský miliardář italskou společnost ovládne a poté udělá povinnou nabídku na výkup akcií ostatním akcionářům společnosti, která se obchoduje na milánské burze. Kapitálové zvýšení ovšem musí ještě schválit financující banka společnosti Nova RE.

Italská firma vlastní nemovitosti v Římě, Miláně a Bari, jejichž hodnota se oceňuje na 123,3 milionu eur. Nova RE je zároveň jednou z pěti italských firem, které získaly status SIIQ, což je obdoba amerického režimu REIT (real estate investment trust), který umožňuje daňové úlevy pro investory. 

Vítkova skupina očekává, že se Nova RE stane její platformou pro další investice v Itálii. „Převzetí Nova RE přináší strategické výhody pro investice CPI PG v Itálii,“ komentoval akvizici Martin Němeček, výkonný ředitel CPI PG.

V Itálii zatím CPI PG vlastní realitní portfolio o hodnotě 67 milionů eur. „Itálie sice představuje malou část portfolia CPI PG, ale jsme potěšeni, že máme skvěle řízenou platformu pro budoucí růst,“ dodal k investici Němeček.

Dnes se akcie Nova RE obchodují okolo ceny 2,57 eura za akcii. V posledním roce se akciím nedaří, když se od začátku roku propadly o zhruba třicet procent.

Koronavirová pandemie se ostatně odrazila i na hospodaření CPI Property Group. Čistý zisk realitní skupiny za první pololetí se totiž meziročně drasticky propadl z 165,6 milionu eura v minulém roce na letošních 2,2 milionu eura.