Burzovní výhled 28. 11. - 2. 12. 2011

ilustrační foto

ilustrační foto

Americké trhy budou po zkráceném týdnu čekat kromě zpráv z Evropy hlavně na statistiky o tvorbě pracovních míst a údaje o celkové nezaměstnanosti. Evropa se bude prát především s vysokými výnosy dluhopisů a neschopností politiků se dohodnout na řešení krize eurozóny. Pražskou burzu pak nečekají žádné významné domácí zprávy, a tak bude ve vleku dění na zahraničních trzích.

Wall Street

Americké akciové trhy zažily prakticky jen 3,5 obchodního dne. Tento zkrácený týden byl ovšem nejhorší od doby Velké deprese ve 30. letech, pokud jde o týdny, během nichž Američasné slaví Den díkůvzdání (S&P 500 -4,69 procenta).

Právě nejpopulárnější americký svátek by měl zahajovat období příznivé pro akcie. Zda tomu tak bude i letos, ukáží příští týdny.

Z technického pohledu ovšem index S&P 500 vzdal „boj“ o technickou podporu v okolí 1 200 bodů, prostor pro pokles je tak otevřený. „Pokud bude propad pokračovat, je těžké označit další hladinu podpory,“ napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

Hned v úvodu týdne americké trhy silně zasáhl krach jednání superkomise Kongresu o rozpočtových úsporách v příštích deseti letech. Náladu ovšem především určovala nervozita na starém kontinentu. Americký dolar tak během týdne posiloval a potvrdil pověst bezpečného investičního přístavu.

V novém týdnu se investoři dočkají zásadních dat z trhu práce. Ve středu situaci v soukromém sektoru zmonitoruje ADP report, v pátek se pak trhy dočkají statistiky celkové nezaměstnanosti. Česká se stagnace na devíti procentech, číslo ovšem v posledním roce několikrát dokázalo překvapit.

Sledovaná bude i spotřebitelská důvěra a index nákupních manažerů pro oblast Chicaga. Hlavní slovo si ovšem vezme Fed a jeho Béžová kniha, která popisuje stav americké ekonomiky očima centrálních bankéřů.

HDP byl revidován na pouhá dvě procenta z původních 2,5 procenta, každá zmínka o možné podpoře americké ekonomiky ze strany Fedu by tak mohla pomoci burzovním indexům napravit ztráty posledních týdnů.

burzovní kalendářburzovní kalendář|investicniweb.cz