Burzy kvůli dění na Ukrajině kolísají. Cena ropy Brent se přiblížila ke 100 dolarům za barel

Cena ropy těží z nejisté geopolitické situace a blíží se hranici 100 dolarů za barel.

Cena ropy těží z nejisté geopolitické situace a blíží se hranici 100 dolarů za barel. Zdroj: Pexels

Cena ropy těží z nejisté geopolitické situace a blíží se hranici 100 dolarů za barel.
Cena ropy těží z nejisté geopolitické situace a blíží se hranici 100 dolarů za barel.
3
Fotogalerie

Kurzy akcií, měn i komodit v úterý kolísaly v reakci na poslední vývoj na východě Ukrajiny. Akcie na moskevské burze zpočátku pokračovaly v propadech z pondělí, odpoledne se však vývoj obrátil. Situace se dotkla také kurzu rublu, ukrajinské hřivny a sráží i českou měnu.

Hlavní index moskevské burzy MOEX ztrácel v úterý dopoledne přes pět procent. Navázal tak na pondělní vývoj, kdy spadl o 10,5 procenta – jednalo se největší pokles od března 2014, kdy Rusko obsadilo Krym. Odpoledne ale ukazatel MOEX velkou část svých ztrát umazal.

Podobný byl vývoj i u jednotlivých titulů. Například až o pět procent klesala cena akcií Sberbank, odpoledne už ale byl kurz v kladných číslech. 

V průběhu dne obrátila i ruská měna. Dolar stál jednu chvíli téměř 80 rublů, následně posílil blíže k 79 rublům. Ještě loni v říjnu však dolar vyšel pouze na 70 rublů. Zhruba okolo 29 hřiven za dolar se v průběhu den držel kurz ukrajinské měny.

Zpočátku úterního obchodování klesaly také ceny akcií v Evropě. Ukazatel Euro Stoxx 50, který měří vývoj cen největších veřejně obchodovaných firem v eurozóně, ztrácel po otevření trhů až přes dvě procenta. Index pražské burzy PX padal o tři procenta. Do odpoledne však oba ukazatele dokázaly celou, resp. většinu ztráty umazat.

Akcie v USA otevřely úterní obchodování v mírně negativních hodnotách. Konkrétně index S&P 500, který zahrnuje největší americké korporace, ztrácel necelé procento v porovnání se závěrem pátečního obchodování. V pondělí se s akciemi na Wall Street kvůli svátku neobchodovalo.

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub

Mírné ztráty zaznamenala kvůli geopolitické nejistotě během úterního obchodování česká měna – euro vyšlo na mezibankovním trhu zhruba na 24,50 koruny, dolar přibližně na 21,60.

Cena ropy Brent se v úterý dopoledne přiblížila hranici 100 dolarů za barel, když rostla až o čtyři procenta. Tak vysoko se obchodovala naposledy před osmi lety. Následně však odpoledne došlo ke korekci k úrovni okolo 97,50 dolaru. 

"Překonání 100dolarové úrovně se stále více jeví jako pravděpodobné. Na růst ceny ropy sázeli zejména ti, kteří očekávali eskalaci konfliktu," řekl agentuře Reuters analytik ropného trhu Tamas Varga ze společnosti PVM.

Zlato, které bývá investory považováno za bezpečný přístav v dobách geopolitické nejistoty, se nadále drželo nejvýše od loňského května - trojská unce se obchodovala za cenu mírně přesahující 1900 dolarů.

Další reakce trhů bude mimo jiné záležet na odvetných krocích západních vlád, zejména pak sankcích. "Západní lídři mají dvě možnosti - buď umírněný postup ve snaze deeskalovat situaci, nebo tvrdší přístup," okomentoval dění hlavní stratég švýcarské banky UBS Mark Haefele.

Akcie firem z oblasti komodit, včetně těžařů ropy, doporučuje investorům za současné situace nakupovat analytik amerického finančního domu JPMorgan Dubravko Lakos-Bujas: "Ceny energií v případě eskalace konfliktu vzrostou a dařit se jim bude, i pokud se situace zklidní, a to díky rostoucí poptávce a omezené nabídce," uvedl.