Válka na obzoru zbavuje investory odvahy. Tanky tlačí drahé kovy k divokému růstu

Letošním šampionem nejen mezi drahými kovy je palladium, které podražilo o bezmála třicet procent.

Letošním šampionem nejen mezi drahými kovy je palladium, které podražilo o bezmála třicet procent. Zdroj: Profimedia

Letošním šampionem nejen mezi drahými kovy je palladium, které podražilo o bezmála třicet procent
2
Fotogalerie

Stále naléhavější hrozba války mezi Ukrajinou a Ruskem zahání investory zpátky do drahých kovů, jejichž ceny se jen během února zvedly podle nejvýznamnějších indexů až téměř o 17 procent. Drahé kovy jsou tak v průměru nejdražší od sklonku loňského jara. Například akcie na Wall Street za stejnou dobu naopak o pět procent přišly. Letošním šampionem, a to zdaleka nejen mezi kovy, ale napříč typy aktiv, je palladium, které podražilo o bezmála třicet procent. Drahé kovy loni kapitál příliš nezajímaly. I přes inflační smršť, která tomuto artiklu historicky přála, nabídly investorům faktickou nulu.

„Drahé kovy, potažmo zlato jsou považovány za bojovníky proti inflaci. Za rostoucími cenami drahých kovů stojí jednoznačně faktory v podobě inflačních tlaků a eskalující geopolitická nestabilita v podobě rusko-ukrajinského napětí,“ soudí analytička společnosti Finlord Eva Mahdalová. Jedním dechem však ekonomové varují, že boom kovů je dočasný a podmíněný tím, že se centrálním bankám podaří uhasit dramatický nástup inflace.

„Drahým kovům nesvědčí prostředí zpřísňující měnové politiky. Centrální banky brzy zvýší sazby, což se propisuje do poklesu inflačních očekávání a nárůstu reálných dluhopisových výnosů,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. V takovém prostředí obvykle zlato a ostatní drahé kovy ztrácejí. „Troufám si tvrdit, že se ceny v průběhu roku na současných úrovních neudrží,“ dodává Pfeiler.

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub

Boom drahých kovů se letos zdaleka netýkal jen palladia. Solidně vydělává investorům i platina, která od počátku roku podražila zhruba o 13 procent. Ve světě drahých kovů obligátní zlato je pak o zhruba čtyři procenta výše než na počátku roku, přičemž v únoru poprvé od loňského května protlo psychologickou hranici 1900 dolarů za troyskou unci.

„Zlato obvykle začíná plnit svou roli zajištění před rostoucími cenami, a tedy začne růst v okamžiku, kdy inflace přesáhne sedmiprocentní hranici, což je současná americká realita,“ uvádí analytik společnosti Swiss Resource Capital Joerg Schulte.

Nejméně se letos dařilo stříbru, které je oproti Silvestru dražší zhruba o tři procenta. Nejrychleji rostoucí palladium je letos zároveň podle dat Thomson Reuters třetí nejrychleji rostoucí komoditou po vepřovém mase a benzinu. 

Intenzivní růstové trendy drahých kovů se ovšem obvykle přetavily do éry déletrvající stagnace. „Dlouhodobá roční výkonnost drahých kovů se pohybuje v nízkých jednociferných procentech a mnohdy po výrazném růstu přichází stagnace či korekce,“ říká analytik společnosti XTB Tomáš Vranka.

Vůbec nejvýše od počátku pandemie byl index drahých kovů Dow Jones Precious Metal v létě roku 2020, kdy byly ceny ještě o pětinu výše než dnes. Růstová vlna tehdy ovšem nastala po téměř šestiletém období faktické stagnace, jemuž předcházel historický rekord cen drahých kovů v závěru roku 2010. 

Odborníci poukazují rovněž na fakt, že drahé kovy si nárokují zpět svou roli bezpečného přístavu na úkor kryptoměn. „Zatímco cena zlata roste, cena bitcoinu klesá. To vyvrací mylný argument, že nejznámější kryptoměna funguje jako digitální zlato. Krypto jednoznačně patří mezi riziková aktiva,“ zdůrazňuje Tomáš Pfeiler z Cyrrusu. Celková hodnota trhu kryptoměn se během letošní rallye drahých kovů propadla z bezmála 2,25 na 1,7 bilionu dolarů.