Carl Icahn se stahuje ze zkrachovalé autopůjčovny Hertz. Přišel o 1,6 miliardy dolarů

Autopůjčovna Hertz požádala o ochranu ped věřiteli

Autopůjčovna Hertz požádala o ochranu ped věřiteli Zdroj: ČTK / AP / Justin Tang

Autopůjčovna Hertz požádala o ochranu ped věřiteli
Autopůjčovna Hertz požádala o ochranu ped věřiteli
Investor Carl Icahn
4
Fotogalerie

Známý aktivistický investor Carl Icahn prodal své akcie společnosti Hertz Global Holdings, která minulý týden vyhlásila bankrot. Na akciích, které držel šest let, tratil miliardář Icahn skoro 1,6 miliardy dolarů.

Icahn v úterý prodal všech svých 55,3 milionu akcií, tedy 39procentní podíl ve firmě, za cenu 72 centů za akcii. Celkem tak utržil necelých 40 milionů dolarů. Vyplývá to z oznámení pro burzovní komisi, na které upozornila agentura Bloomberg.

„Hertz postihly závažné finanční potíže a já jsem podpořil představenstvo v jeho rozhodnutí požádat o ochranu před věřiteli,“ uvedl Icahn. „Prodal jsem své akcie s významnou ztrátou, to ale neznamená, že jsem ztratil víru v budoucnost Hertze,“ dodal v oznámení.

Nezdary byla provázena celé Icahnova investice do Hertzu. První akcie společnosti nakoupil v roce 2014, aby mohl tlačit na odchod tehdejšího šéfa firmy Marka Frissova. Od té doby se v čele Hertze vystřídali další čtyři manažeři. Ve chvíli, kdy koronavirus zdecimoval cestovní ruch, se společnost stále potýkala s vysokými dluhy z dřívějšího období.

Icahn se vazeb na Hertze nezbavil docela. Stále drží 15 procent akcií v leasingové společnosti Herc Holdings, která se od Hertze oddělila v roce 2016.