Saúdskoarabský investiční fond využil propadů burz. Za miliardy dolarů nakupoval akcie amerických firem

Akcie společnosti Disney, která vlastní filmová studia a zábavní parky, nakupoval saúdskoarabský státní fond.

Akcie společnosti Disney, která vlastní filmová studia a zábavní parky, nakupoval saúdskoarabský státní fond. Zdroj: Profimedia

Saúdskoarabský investiční fond využil propadů burz. Za miliardy dolarů nakupoval akcie amerických firem
Král Saúdské Arábie Salmán bin Abd al-Azíz.
Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salman
Pařížský hotel Marriott
Nové investice fondu představuje podíl v Boeingu za 714 milionů dolarů.
9
Fotogalerie

Miliardy dolarů přitekly na americké burzy ze saúdskoarabského státního fondu. Své investice do amerických akcií minulé čtvrtletí zvýšil ze zhruba 2,2 miliardy dolarů na 9,8 miliardy dolarů, což je více než čtyřnásobek.

Na základě zveřejněných informací o tom informoval server Business Insider. Fond, který spravuje 300 miliard dolarů, zřejmě vydělal na propadu cen akcií kvůli koronavirové pandemii. Překvapivé ovšem je, že agresivně investoval v době, kdy cena ropy brutálně spadla. Právě díky příjmům z ropy získává fond prostředky na investice.  

Nové investice fondu představuje podíl v Boeingu za 714 milionů dolarů, přes půl miliardy pak investoval do akcií banky Citigroup, hotelové sítě Marriott a největší sociální sítě světa Facebook. Podíly v hodnotě od 480 do 500 milionů dolarů pak vlastní ve společnostech Disney, Cisco a Suncor Energy.

Fond ovšem provedl i řadu menších investic. Nakoupil akcie konglomerátů Berkshire Hathaway legendárního investora Warrena Buffetta, Booking.com, IBM, Pfizer, Qualcomm a Starbucks.

Kvůli koronavirové krizi se světové burzy včetně americké zřítily během pár týdnů do medvědího trhu, což představuje pokles cen akcií o nejméně dvacet procent. Americké akcie nicméně v posledních týdnech svižně rostou díky mohutné pomoci ze strany vlády a americké centrální banky Fed. 

Kromě amerických akcií ale investovala Saúdská Arábie rovněž v Evropě. Fond získal podíly v evropských ropných kolosech BP (828 milionů dolarů), Royal Dutch Shell (484 milionů dolarů) a Total (222 milionů dolarů).