Čekání na nové BlackBerry žene akcie RIM vzhůru

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Zatímco před několika měsíci analytici technologické firmě Research In Motion příliš nevěřili a někteří dokonce hovořili o jejím zániku, příznivcům firmy nyní svítá naděje v podobě chystané nové verze telefonu Blackberry. S tím rostou i očekávání burzovních analytiků.

Akcie RIM jen dnes posílily o více než 7 procent na 15,76 kanadského dolaru, v září přitom stály jen 6,25 dolaru. Vzhůru je žene doporučení řady analyticků, kteří očekávají, že kanadský výrobce mobilních telefonů a tabletů by se mohl odrazit ode dna. Akcie RIM jsou nyní na nejvyšší hodnotě od února minulého roku.

Analytik společnosti Jefferies Peter Misek, který v září stanovil cílovou cenu akcií RIM na pět dolarů, ji dnes zvýšil na 19,5 dolaru. Misek tak reaguje na silnou podporu telefonních operátorů a vývojářů aplikací novému telefonu BlackBerry 10, který bude představen na konci tohoto měsíce.

Zdůraznil také význam toho, že RIM uvolní své emailové služby a posílání zabezpečených zpráv označované jako BBM i pro majitele chytrých mobilních telefonů jiných značek. „Myslíme si, že tato změna není známá či jí lidé dobře nerozumí, ale je důležitá,“ řek Misek deníku Wall Street Journal. Domnívá se, že v důsledku toho by v budoucnu mohlo dojít k uzavření výnosných licenčních dohod.

Akcie RIM v posledních pěti letechAkcie RIM v posledních pěti letechAkcie RIM v posledních pěti letech

RIM připouští, že na úspěchu telefonu BlackBerry10 bude záviset přežití celé značky, prozatím ale ohledně chystané novinky mlčí. „Rozumíme nadšení, které vzniká s blížící se prezentací a do té doby nebudeme nic komentovat,“ uvedla firma.