Cena americké ropy spadla pod 60 dolarů za barel

Těžba ropy v Texasu (ilustrační foto)

Těžba ropy v Texasu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ed Schipul via Flickr

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se poprvé za pět let propadla pod psychologicky důležitou hranici 60 dolarů za barel. Ceny ropy tlačí dolů obavy z převisu nabídky nad poptávkou. Ropa WTI již od června zlevnila o zhruba 45 procent.

Za letošním propadem cen ropy stojí hlavně vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. K poklesu přispívají rovněž obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii.

Cena ropy WTI klesla o více než dolar na 59,85 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent zlevnila o půl dolaru na 63,74 dolaru za barel. WTI a Brent jsou hlavními typy ropy obchodovanými na světovém trhu.

Saúdská Arábie koncem listopadu zablokovala snahy některých méně vlivných členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžebního limitu, které by podpořilo ceny. Tento krok posílil spekulace, že Rijád chce pomocí nízkých cen zastavit prudký růst těžby ropy v USA.

OPEC tento týden předpověděl, že poptávka po jeho ropě v příštím roce dosáhne 28,92 milionu barelů denně. To je o 280 tisíc barelů denně méně, než organizace předpokládala v předchozí prognóze. Poptávka by podle nového odhadu měla být o více než milion barelů denně nižší, než činí současná produkce kartelu.