Cena ropy dál klesá, Moskva a Rijád se nedohodly na snížení těžby

Vídeňské sídlo organizace OPEC

Vídeňské sídlo organizace OPEC Zdroj: Stepan Bruner, E15

Saúdská Arábie a Rusko se na jednání ve Vídni nedohodly na snížení objemu těžby ropy, které by mohlo podpořit cenu suroviny. Rozhovorů, jež se uskutečnily před čtvrtečním zasedáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), se zúčastnili i zástupci Mexika a Venezuely, uvedla s odvoláním na venezuelského ministra zahraničí Rafaela Ramíreze agentura Reuters.

Ceny ropy reagovaly na zprávu výrazným poklesem. „Z dnešního jednání je celkem jasné, že Saúdští Arabové snížení těžby nechtějí a že žádné nepřijde,“ uvedl analytik John Kilduff ze společnosti Again Capital. Podle listu Wall Street Journal nicméně OPEC směřuje ke kompromisu, který by mohl vést ke snížení dodávek prostřednictvím důslednějšího dodržování dohodnutých těžebních limitů.

Saúdská Arábie je nejvlivnějším členem kartelu OPEC a největším vývozcem ropy na světě. Rusko, které do kartelu nepatří, je největším světovým producentem ropy. Podle Ramíreze se země shodly na tom, že ceny ropy pod 80 dolary za barel nejsou příznivé. Schůzka však nepřinesla žádnou konkrétní dohodu, která by ceny podpořila.

Změna v Rusku trvá

Generální ředitel největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin upozornil, že Rusko kvůli specifikům tamního ropného průmyslu nemůže přikročit k okamžitému snížení těžby. Dodal nicméně, že země může produkci ropy omezit v dlouhodobějším horizontu.

„Rád bych zdůraznil, že současné ceny ropy pro nás nejsou kritické. Můžeme odložit některé projekty náročné na kapitál,“ řekl podle Rosněfti Sečin na setkání ve Vídni. Dodal, že nízké ceny ropy ovlivní celosvětovou těžbu této suroviny.

Ceny mohou ještě klesnout

Cena severomořské ropy Brent se v polovině listopadu propadla na čtyřleté minimum 76,76 dolaru za barel. Od června se tak snížila o zhruba třetinu. Podle některých odborníků by se pokles cen mohl ještě prohloubit, pokud se OPEC ve čtvrtek nedohodne na snížení těžby o minimálně milion barelů denně. Těžební limit zemí OPEC v současnosti činí 30 milionů barelů denně.

Za poklesem cen ropy stojí dostatečné zásobování trhu touto surovinou a obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii. Ruský list Kommersant v pondělí uvedl, že Moskva by mohla signalizovat redukci těžby o zhruba 15 milionů tun ročně (300 tisíc barelů denně). V říjnu dosahovala těžba v Rusku 10,6 milionu barelů denně.

Cena ropy Brent