Cena ropy dál klesá, propadla se na nové čtyřleté minimum

Ropa stále zlevňuje a severomořská ropa Brent se propadla o téměř dva dolary na nové čtyřleté minimum k blízkosti hranice 80 dolarů za barel. Trh tlačí dolů zejména rostoucí kurz dolaru a vysoká těžba z břidlicových ložisek ve Spojených státech.

Cena Brentu kolem 18 hodin našeho času sestoupila až na 80,46 dolarů za barel, což byla její nejnižší úroveň od září 2010; později se pohybovala kolem 81 dolarů za barel se ztrátou 1,35 dolarů. Americká lehká ropa WTI ztrácela 30 centů na 77,10 dolaru po počátečním propadu až na 76,42 dolarů.


Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZATYPAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrent81,0082,34
New York - NymexWTI77,1077,40

Dolar se dnes vyšplhal na nové sedmileté maximum vůči japonskému jenu a posiloval také vůči dalším předním měnám. Silnější kurz dolaru zvyšuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu investorů v ostatních měnách, což snižuje jejich poptávku.

„Téma zůstává stejné: neexistuje způsob, jak podstatně snížit produkci, a dosahování stále nových minim nutí k honbě za ještě hlubšími dny,“ řekl agentuře Reuters analytik Gene McGillian z investiční společnosti Tradition Energy.

Od června o 30 procent dolů

Cena Brentu se od června snížila o zhruba 30 procent. Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při americkém ministerstvu energetiky, však v pondělí uvedl, že těžba z břidlicových ložisek v USA navzdory poklesu cen nevykazuje žádné známky zpomalování.

„Američtí těžaři by mohli začít omezovat produkci v příštím roce. Pokud se to potvrdí, mohl by trh oživit. Dokud však bude produkce ze zemí mimo kartel OPEC pokračovat v růstu, bude trh klesat,“ řekl analytik Jusuke Seta ze společnosti Newedge Japan.

Trh očekává, že dnešní a středeční údaje o týdenním vývoji zásob ropy v USA ukážou další růst. To by potvrdilo nadále slabou poptávku u největšího spotřebitele této suroviny na světě.

Ilona Švihlíková: Vysoká a nebezpečná hra Saúdů