Ceny ropy klesly po zprávě o rekordním iráckém exportu

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Světové ceny ropy během pátečního obchodování sestoupily z letošních maxim. Za jejich poklesem stála především zpráva o rekordním exportu této strategicky důležité suroviny z Iráku. Ceny dolů tlačí rovněž silnější kurz amerického dolaru.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 17:40 SELČ pokles o 86 centů na 65,92 dolaru za barel. Ve čtvrtek se přitom vyšplhala až na letošní maximum 66,93 dolaru za barel a za celý duben se zvýšila o zhruba 21 procent.

Irácký export ropy podle dnešních údajů v dubnu stoupl na rekordních 3,08 milionu barelů denně z březnových 2,98 milionu barelů denně. Průzkum agentury Reuters již dříve ukázal, že těžba ropy v rámci celé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v dubnu zvýšila na 31,04 milionu barelů denně z březnové denní úrovně 30,97 milionu barelů.

Na devizovém trhu dnes dolar posílil vůči koši ostatních předních měn, podpořily ho známky stabilizace ekonomiky Spojených států po prudkém zpomalení hospodářského růstu v prvním čtvrtletí. Silnější dolar zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což tlačí dolů poptávku.