Ceny ropy letí kvůli Iráku nahoru

Vývoj cen ropy WTI za poslední rok

Vývoj cen ropy WTI za poslední rok Zdroj: E15

Ceny ropy dnes pokračují ve vzestupu na nová maxima za devět měsíců. Trh má obavy z pochodu sunnitských ozbrojenců na Bagdád a dál na jih, což by mohlo ohrozit plynulost dodávek ropy z Iráku. Ten těží 3,5 milionu barelů denně a je jedním z největších producentů v rámci ropného kartelu OPEC.

Severomořská ropa Brent po čtvrtečním zisku více než tří dolarů na barel dnes v Asii posílila až o 1,67 dolaru na 114,69 dolaru za barel, což bylo maximum od loňského září. Americká lehká ropa WTI ještě v noci zpevnila o více než dolar na rovněž devítiměsíční maximum 107,68 dolaru. Později oba druhy ropy z maxim sestoupily, za tento týden ale získávají stále zhruba pět procent a směřují k nejsilnějšímu týdennímu přírůstku za řadu měsíců.

Sunnitští islamisté v noci na dnešek ovládli další dvě města ve východní provincii Dijála a postupují směrem k Bagdádu, od nějž jsou vzdáleni méně než sto kilometrů. Vláda šíitského premiéra Nurího Málikího je paralyzována a vládní síly nejsou schopny na ofenzivu sunnitských povstalců odpovědět. K frontové linii nyní podle agentury Reuters vyjíždějí nákladní vozy s šíitskými dobrovolníky, kteří chtějí bránit metropoli. Irák se ocitá v podobné situaci jako v letech 2006 a 2007, kdy vedlo násilí mezi sunnity a šíity ke ztrátám tisíců lidských životů.

Vývoj ceny ropy WTI za poslední rok
Vývoj cen ropy WTI za poslední rokVývoj cen ropy WTI za poslední rok | E15

„Dodávky ropy zatím významně narušeny nejsou, lidé na trhu jsou ale velmi nervózní,“ řekl agentuře Reuters Ken Hasegawa z tokijské firmy Newedge Japan. Podle něj budou ceny ropy nyní dál růst.

Naprostá většina irácké těžby ropy se nachází na šíitském jihu země, kde radikálové napojení na teroristickou síť Al-Káida podporu nemají. Vláda už tento týden ujistila, že těžba ropy na jihu Iráku je zcela v bezpečí.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZA TYP AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent 114,40 113,02
New York - Nymex WTI 107,50 106,53