Ceny ropy zpomalily růst, ovlivnil je výrazný nárůst zásob v USA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Wilson via Flickr (CC-BY 2.0)

Světové ceny ropy dnes pokračovaly v růstu, který se ale odpoledne citelně zmírnil v reakci na zprávu o silném růstu zásob suroviny v USA.

Severomořská ropa Brent během dnešního obchodování stoupla až na 53,15 dolaru za barel, později ale zisky zmírnila a krátce před 17 hodin středoevropského času se obchodovala za zhruba 52,40 dolaru za barel se ziskem asi 0,9 procenta. V úterý vykázala více než pětiprocentní růst a poprvé po měsíci zakončila obchodování nad 50 dolary za barel.

Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 0,6 procenta na zhruba 48,80 dolaru.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes uvedl, že zásoby ropy v USA stouply minulý týden o 3,1 milionu barelů. Trh čekal nárůst o 2,2 milionu. Zvýšily se i zásoby benzinu, naopak zásoby ropných destilátů klesly.

Ceny ropy po této zprávě zpomalily růst. K němu jim pomohla jiná zpráva, kterou úřad EIA vydal v úterý. V ní předpověděl, že světová poptávka po ropě by se v příštím roce měla zvyšovat nejrychlejším tempem za posledních šest let. To znamená, že nadbytek ropy na světových trzích se zřejmě snižuje rychleji, než se očekávalo.

Právě převis nabídky ropy nad poptávkou vedl k tomu, že cena Brentu klesla z maxima nad 115 dolary z loňského června na zhruba 50 dolarů za barel.

Martin Novotný: Ropa dostává šanci